Мотор с разход 60 стотинки на 100 км.  показа Симеон Стойчев на пл. Възраждане
Мотор с разход 60 стотинки на 100 км. показа Симеон Стойчев на пл. Възраждане / Dariknews.bg
Мотор с разход 0,60 ст. на 100 км. показа Симеон Стойчев на пл. Възраждане
66684
Мотор с разход 0,60 ст. на 100 км. показа Симеон Стойчев на пл. Възраждане
  • Мотор с разход 0,60 ст. на 100 км. показа Симеон Стойчев на пл. Възраждане

Мотор, който се задвижва с батерия, има разход от 60 стотинки на 100 км. и за него не се плащат данъци, показа днес на площад Възраждане Симеон Стойчев. Представителят на великотърновска фирма се включи в габровските прояви от Европейската седмица на мобилността.

С едно зареждане на батерията електромоторът изминава до 80 км. Той се регистрира в данъчното като 45 кубиковите мотоциклети и за него не се плащат данъци. Цените варират от 1500 лв. до 2600 лв. в зависимост от модела.

Мотор с разход 60 стотинки на 100 км  показа Симеон Стойчев на пл Възраждане
netinfo

Симеон Стойчев представи и електрически велосипед, който достига скорост до 25 км./ч.. Освен от водача, той може да се задвижва от литиево-йонна батерия, която издържа на разстояние до 60 км. в зависимост от наклона на терена. Велосипедът притежава евро-сертификат. Задвижването чрез батерията се ползва по височини, при прав терен велосипедът развива по-висока скорост от 25 км./ч. Цената на велосипедите е малко над 1600 лв., някои видове могат да се сгъват и да се пренасят на по-дълги разстояние с друг транспорт.

В Европейската седмица на мобилността взе участие и представител на Технически университет Габрово. Златомир Димитров, който е асистент в катедра „Електроснабдяване и електрообзавеждане”, представи прототип на компактен електромобил за градски условия.

Мотор с разход 60 стотинки на 100 км  показа Симеон Стойчев на пл Възраждане
netinfo

„Това е първата ни разработка, изцяло наша идея. Зарежда се на ток, максималния пробег е 40 км., максималната скорост – 30 км/ч. Водачът може да тежи до 140 кг. Може да се преодолява терен с наклон до 11 градуса. Целта ни е да го представяме на различни форуми и да търсим евентуални производители”, каза асистент Димитров пред журналисти на пл. Възраждане в Габрово.