Западен обходен път с тунел под Шипка
Западен обходен път с тунел под Шипка / ПП ГЕРБ
„Тунел под връх Шипка ще има. Не защото е приоритет в предизборната и впоследствие управленската програма на ГЕРБ, а защото е жизненоважен.“ Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос от народния представител Донка Симеонова относно изграждането на тунела, пише вестник „100 вести".
 

Габровската община и депутати в борбата за трансбалканската жп линия с тунел под Шипка преди 120 години


Нанков обясни, че тунелът е от стратегическо значение, защото ще осъществява най-бързата връзка между Северна и Южна България в централната й част. „Изграждането му ще улесни транспортните потоци в направление север-юг и ще съдейства за преодоляване на дисбаланса в икономическото развитие на Северна и Южна България”, обясни Нанков.


Утвърден е проектът за тунел под Шипка


„Възложено е разработване на разширен идеен проект. Разработката включва обстойни геоложки проучвания, подробно геодезично заснемане в зоните на порталите на тунела, разработване на вариантни решения на системите за вентилацията, осветление, противопожарна система, сигнализация, телевизионен контрол, телефонна система, централен диспечерски пункт.”
 

Правителството потвърди ангажимента на България за строителството на тунел под връх Шипка