Лятно кино на спомените
Лятно кино на спомените / музей Дом на хумора и сатирата

Лятото е в разгара си. Дните са топли и безгрижни, а вечерите прохладни и предразполагащи за преживявания, които оставят хубави спомени.

Каним Ви на 10 август (четвъртък) от 20:30 часа в Парка на смеха до Дома на хумора и сатирата, където ще „отвори врати“ Лятно кино на спомените. Знаем, има любими филми и книги – колкото и пъти да ги гледаме и четем, те не ни омръзват, а ни връщат назад във времето с добро чувство и радостна въздишка, те са знак на удоволствие, от което всеки има нужда.

С нови и стари кадри ще се пренесем с усмивка в детството, юношеството или пък в годините на зрялата възраст. По-младите от публиката ще изпратим с истории, които да ги вдъхновят за едно по-радостно бъдеще или най-малкото – със знание за съществуването на големи имена от историята на българското анимационно и игрално кино.

На 10 август от 20:30 часа ще видим документалния филм за любимото детско списание от 80-те години „ДЪГА“.

Списанието е културен феномен както за България, така и за целия социалистически блок. Режисьор на филма е Мария Николова, продуцент и съсценарист – Сотир Гелев. Съществен принос за създаването на филма има Антон Стaйков, когото познаваме като член на журито в раздел „Съвременно изкуство“ на 23. Биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017. Антон Стайков е и автор на книгата „Кратка история на българския комикс“, която той представи пред габровци в рамките на традиционния „Карикатурен десант“ през 2014 г.

„Дълги години, всъщност много повече, отколкото е бил периодът му на издаване, списанието съществува като икона и класически образец на българския комикс. „Дъга” се митологизира, изданието вече е истинска антикварна рядкост и обикновено се разглежда извън времето – комиксите на настоящето, колкото и качествени да са, не могат да се мерят с героичното минало…“ – се казва в уеб сайта на списанието.

Завръзката във филма се върти около актьора Леонид Йовчев – фен на поредицата, който търси никога невидения от него като дете 1-ви брой. Ако желаете, вземетe с вас любимите си броеве и разкажете на малките ни зрители кой е най-интересният за вас разказ в картинки.

На 11 август в 20:30 часа ще гледаме сатиричната класическа анимация на Доньо Донев  „Тримата глупаци“. 100 минути смях, без ограничения във възрастта, препоръчано за деца.

В последния ден от месеца – 31  август – ще видим филма „Дами канят“ (1980) на режисьора Иван Андонов по сценарий на Георги Мишев.

На 1 септември ще имаме възможността отново да гледаме видео арт филма на Нено Белчев „Моето сърце е октопод, или баща ми на брега на Черното море“. Филмът е част от изложбата „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович, реализирана в рамките на 23. Биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017, с финансовата подкрепа на програма „Култура” на Община Габрово.

Очакваме Ви с цялото семейство и всички приятели!

Може да вземете с вас любимия си къмпинг стол.

При лошо време прожекциите ще бъдат в Залата на жирафите.

Благодарим на господата Сотир Гелев и Антон Стaйков за предоставения безвъзмездно филм – „ДЪГА – разказ в картинки" и на Община Габрово за предоставените пейки.