Шеф Андре
Шеф Андре / личен архив

В неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна” зрителите на bTV ще проследят кулинарните приключения на шеф Андре Токев и Събин Ранков в севлиевския край, където те ще посетят знатни домакини – „ловци на трофеи“.

Отдаден на мисията да колекционира характерни, дори и позабравени рецепти, съдията от MasterChef ще се впусне да открива тайните на сладките и солени специалитети, характерни за региона.

Носителите на второ и трето място от Празника на тиквата в Севлиево, където преди по-малко от месец Андре беше жури, ще посрещнат гостите в село Сенник, и ще им покажат как се правят любимите на децата захарни петлета.

Шеф Токев ще се отбие до близката ферма за охлюви. Там на 2 декара площ живеят над 600 000 големи сиви охлюви, които се хранят със сух фураж и се комбинират идеално със зелени пиперки, ориз и коприва.

Следващата спирка е средновековният град-крепост Хоталич. Екипът ще се срещне с археолога на обекта Надежда Ботева и ще научи повече за тайните на нашите предци. Четири квартала, повече от 90 къщи и няколко хиляди жители разкриват находки от периода на V до края на XVII век. От „кухнята на историята“ шефът ще набере ароматна дива мента и ще обещае на екипа археолози да приготви авторско ястие, което да кръсти на четвъртия по големина български град през X век.

Попаднал на няколко километра от родното си място – с. Хирево, Събин Ранков ще покаже на зрителите на bTV къщата-музей на големия български борец Дан Колов, от чието рождение преди броени дни беше чествана 125-та годишнина. Домакините от Сенник ще разкажат предавани през годините любопитни истории за своя роднина и световен шампион.

Каква е разликата между домашното и мандраджийското кисело мляко, защо домакините на шеф Токев са все още скептични към красивите гурме специалитети и как фермерите спират охлювите да избягат извън загражденията? Защо мекотелите не присъстват в съвременното меню на българина, как Дан Колов е показвал симпатиите си към момичетата и как е демонстрирал потенциала си на борец в младежките години, всичко това ще разберете в неделя от 12:30 часа в „Ловци на храна“.