Кукерски маски, които гонят зли сили, показват на панаира в АЕК Етър
Кукерски маски, които гонят зли сили, показват на панаира в АЕК Етър / Dariknews.bg
Кукерски маски, които гонят зли сили, показват на панаира в АЕК "Етър"
66291
Кукерски маски, които гонят зли сили, показват на панаира в АЕК "Етър"
  • Кукерски маски, които гонят зли сили, показват на панаира в АЕК "Етър"

В АЕК „Етър” край Габрово започва Международния есенен панаир на занаятите. Повече от 90 майстори вземат участие. Розмари Казасова ще представи изработени от нея кукерски маски. Здраве, положителна енергия, прогонване на зли сили – това е предназначението на маските.

Розмари Казасова разказа пред Dariknews.bg:

„Кукерските маски, които правя са според българската народна традиция. От естествени материали са. Спряла съм се върху горната част на костюма на кукерите – маската. Преобладават, тези които са направени от кожа, но тази година в АЕК „Етър” ще представя и няколко, направени върху кратуна. Използва се половината от нея и се носи пред лицето. Тези маски се ползват предимно в македонския край, но и на други места в България. Аз изработвам кукерски маски, характерни за Северна България, за пернишкия край и македонските райони. Ямболските са доста по-сложни и се правят по поръчка, съобразени със самия човек, а тези които аз правя могат да се носят дори върху един кожух.

Според народната традиция маска и костюм, с които се е играло на кукерски игри, трябва да се прибере на тавана на къщата. Тези които са показвани по събори, като този в АЕК "Етър", могат да се окачат в стаята, те също пазят дома. Правя съвсем малки кукерски маски, които могат да бъдат сложени на чанта или куфар, те също помагат. Кукерската маска прогонва черните сили и злото. Привлича здраве и берекет. Кукерските маски са много древни. Това хилядолетно знание не се базира на празни приказки, а на реални неща. Там където са играли кукери животът е много по-хубав. Страшната кукерска маска гони "страшните сили", които продължават да съществуват и в нашето съвремие. Ние не виждаме тези сили, но това не значи, че не съществуват. Нима виждаме токът? Но той си съществува.

Кукерите създават кръговрат. По време на панаира, който иска може да вземе маска, а който не може да го направи, нека посети сайта ми, където може да види моите маски -http://www.bg-magic.com ”.