Представяне на Визия за България в Габрово
Представяне на Визия за България в Габрово / Крум Зарков

„Нямаме право да се откажем. Нямаме право да сведем глава. Тази страна сме я наследили от хора, които са я изградили и не можем да оставим народът ни да изтича в чужбина и тя да изчезне. Искаме да променим това и ви подаваме ръка да го направим заедно“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков по време на представянето на „Визия за България“ в Габрово.

Червената „Визия за България” ще бъде представена в Севлиево, Габрово, Трявна и Дряново, вижте кога и къде

По думите му тръгването на депутатите от левицата из страната с визията цели именно да събудят националната енергия и експертния потенциал, които има нашата нация, за да се справим с общите проблеми. Социалистът подчерта, че държавата трябва да се върне на местата, които е напуснала в последните години и да участва в: икономическия живот на страната; да регулира като създава справедливи закони и има институции които работят само в името на общото благо, а не на частното; да образова и да изгражда кадри; да осигурява качествено здравеопазване.

За по-силна регулираща роля на държавата ще се борят от БСП

Той подчерта, че идеята не е: „Станете вие, за да дойдем ние“, а да изградим визия за следващите поне 10 години, която да се изпълнява, независимо кой е на власт и хората, които взимат участие в писането й да го държат отговорни за изпълнението й.

„Думата „Визия“ е най-същественото в този проект. БСП е единствената партия, която предлага визия за излизане на страната от агонията в която е сега“, заяви народния представител Виолета Желева. Помолена да коментира предвижданите мерки в помощ на възрастните, тя заяви, че БСП настоява за преизчисляване на всички пенсиите спрямо средноосигурителния доход всяка година, както и приемането на Закон за възрастните хора.

Депутатът Иван Иванов подчерта, че в сектор сигурност левицата залага на връщане на държавността и чувството за справедливост в хората чрез създаването на институции, които да работят в интерес на хората, а не обслужват определени клиентелистки частни интереси. „МВР не трябва да е охранителна фирма, а да се грижи за сигурността на хората““, каза още той.

На въпрос за данъчната политика депутатът Лало Кирилов обясни, че идеята на левицата е да се премине от единна данъчна ставка към прогресивна данъчна скала, за която БСП предлага няколко варианта във визията. По думите му данъците могат да се използват и за да се намалят огромните неравенствата между доходите на хората.

По повод на регионалното развитие народният представител Радослав Стойчев подчерта, че във визията е залегнало доразвиване на процеса на децентрализация на общините намаляване на дисбаланса между силно и слабо развити общини. Той обясни и че са залегнали планове за увеличаване на инвестициите в Северозападна България и Странджа-Сакар.

Евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков представи пред обществеността инициативите на левицата на европейско ниво и защитаването на българските интереси в Европейски парламент, важността на кохезионната политика за България.