/ Тихомир Църов, Dariknews.bg
Криминално проявени са задържани преди протеста на 13 април
101307
Криминално проявени са задържани преди протеста на 13 април
  • Криминално проявени са задържани преди протеста на 13 април
10 са задържаните от органите на реда лица, които преди началото на снощния протест в Габрово са направили опит да внесат метални боксове, палки и хладно оръжие. Това обяви тази сутрин старши комисар Красимир Добрев, директор на дирекция „Жандармерия”.
 
Лицата са отведени в полицията, съставени са им актове и са освободени. Част от тях са криминално проявени за хулиганство габровци, а всички са местни жители, стана ясно от думите на старши комисар Добрев. Обяснението им не се различава особено от това на арестуваните на 12 април. Те твърдели, че носят палките, боксовете и ножовете за самозащита. 

жандармерия в Габрово
Тихомир Църов, Dariknews.bg

По време на шествието, в което се включват част от протестиращите, са иззети 120 пиротехнически изделия, повечето от които пиратки, продавани масово в търговската мрежа.
 
Жандармерията остава в Габрово до нормализация на обстановката, поясни старши комисар Добрев. Ще се направи допълнителен анализ на необходимите сили, които да гарантират реда в града.

Протестът (ОБОБЩЕНИЕ)
 
Граждани не са спирани и ограничавани от участие в протеста, който бе оценен като мирен, както и проведеното след това шествие, което както и протестът, бе нерегламентирано.
 
Опит за провокация е направен при спирането на участниците в шествието от силите на реда. Това е направено, както и предходната вечер, при опит да се достигне до къща, в която се знае, че живеят роми. Старши комисар Добрев благодари на мнозинството от протестиращите, които не са се поддали на провокацията. Момиче дори подарило цвете на униформен.

Задържани са седем лица с боксове и метални палки при опит да се включат в протеста
 
По данни на шефа на жандармерията участниците в протеста от 13 април са били 2000 души.