Коледна благотворителна кампания „Купи жива елхичка, помогни на дете“ започна в Габрово
Коледна благотворителна кампания „Купи жива елхичка, помогни на дете“ започна в Габрово / СЦДП

Заедно с възпитаниците детска градина „Първи юни", НУ „Васил Левски" и ОУ „Ран Босилек" в Габрово, Северноцентралното държавно предприятие даде символичен старт на коледната благотворителна кампания, която Министерството на земеделието и храните организира под наслов „Купи жива елхичка, помогни на дете".

В слънчевите предиобедни часове на 5 декември близо 80 деца се забавляваха заедно, украсявайки коледни дръвчета, чиито корени са съхранени. Поставените в саксии елхички могат да получат нов живот като бъдат засадени след празниците. Изпълнения на любими детски стихчета и песнички съпровождаше своеобразния зимен празник, с който от СЦДП - Габрово обявиха началото на благотворителната продажба на живи дръвчета.

Истинско удоволствие е да бъде обявена благотворителна кауза, доставяйки радост на деца, според директора на Северноцентралното държавно предприятие инж. Тодор Бонев, който присъства на събитието в Габрово. Празникът уважи Нела Рачевец, зам.-кмет на Община Габрово, с чиято подкрепа и в партньорство с ПП „Българка" се организира събитието.

Инж. Тодор Бонев информира, че от 8 декември (четвъртък) в сградата на габровското горско стопанство, на ул. „Минзухар" № 1, започва продажбата на живи елхички, чрез която ще бъде подпомогнато лечението на петгодишно момиченце, страдащо от тежко заболяване, заради което се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в чужбина.

За да подкрепи каузата, Северноцентралното предприятие има готовност да осигури повече от 300 живи елхички.

80 дръвчета продаде СЦДП в рамките на миналогодишната кампания, а общо 35 000 лева бяха събрани тогава в шестте държавни горски предприятия в страната, припомни инж. Бонев. Средствата бяха връчени на Сдружение „Аутизъм Днес". Дарените пари са използвани за специализирани обучения на педагози, като почти 400 човека вече са преминали обученията за работа с деца с аутизъм, съгласно световните терапевтични практики и методи.

По-късно в понеделник, украсените от габровски деца елхички бяха подарени от СЦДП на социални звена и учебни заведения в града. Дръвчетата вече доставят радост на обитателите на Дом за възрастни хора с физически увреждания, Дневен център за деца с увреждания, Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с аутизъм, Дневен център за стари хора, Дневен център за деца с увреждания, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Празнична атмосфера дръвчетата внасят и в групите и класните стаи на малчуганите, участвали в празника.