Коледа в детските списания от XX век показва НМО
Коледа в детските списания от XX век показва НМО / НМО

Как детският периодичен печат през миналия век разказва на малките си читатели историята за Святата нощ показва в навечерието на празниците Националният музей на образованието.

В централното фоайе на НМО са подредени коледни и новогодишни броеве на най-дълго излизалите и високо тиражни месечни илюстровани издания за деца и юноши.

Музеят тръгва по "пътя" на Коледа с най-популярното и обичано месечно списание "Звездица", започнало да излиза веднага след Освобождението - през 1892 година, и завършва със съществувалата половин век "Дружинка" - от 1948 г. до демократичните промени през 1989 г.

Успехът на "Звездица" се дължи най-вече на неговия редактор Никола Беловеждов - учител, участник в Априлското въстание и просветител. Беловеждов публикува най-добрите образци от българската литература, които приучават децата към добродетелност и труд.

Показани са празничните издания на списанията "Детска радост" (1920), "Детски другар" (1928),  "Първи стъпки" (1932), "Чавдарче" (1946), "Славейче" (1968), "Дружинка" (1989) и други.

Редакторите на изданията - повечето известни педагози, поети и писатели като Пенка Касабова, Ран Босилек, Леда Милева, Лъчезар Станчев, добросъвестно са спазвали указанията на Просветното министерство и Коледният разказ в детската периодика отразява както обществено-политическите тенденции, така и отзвука на големите исторически събития в човешките нагласи.

Показателно в това отношение е стихотворението "Нова година" на учителя, поета и преводач Александър Муратов в списание "Чавдарче", книжка 4 от 1946 г. След пожеланията "Нека е честита Новата година... хлебец и сланина вкъщи пак да има...", Муратов вмъква и пресния спомен за Втората световна война: "Нека се забрави таз война голяма".

Интересно е развитието на образа на най-популярния светец, който пълни с лакомства ботушките на децата - от Св. Николай, през Дядо Мраз до съвременния Дядо Коледа.

Докато в списанията между двете световни войни често се среща библейската история за Рождество и славословието от Евангелието на Лука "Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благословение!", след 1946 година Коледа и Нова година присъстват в народните обичаи и поверия, в разкази за добри детски постъпки, наградени от Добрия старец.

Актуално звучат и днес "Коледните мисли" на Вяра Бояджиева - съпруга на проф. Николай Фол и майка на проф. Александър Фол:

"Коледа не са дните, в които повече хапваме и по-дълго поспиваме. Коледа е празник на радостта, на мечтаните желания, които трябва да се изпълнят; празник на изненадите; единственото време през годината, когато и да дадеш е също така блаженство, както и да получиш!”