Заседание на Оперативното бюро
Заседание на Оперативното бюро / ЕМО ЕТЪР

Кметът на Габрово Таня Христова председателства Оперативното бюро на XV Международен панаир на традиционните занаяти, който се провежда от 2 до 6 септември в Етнографски музей на открито „Етър”.

Величка Илиева, главен уредник на музея, представи едно от най-важните събития по време на Панаира – Майсторската надпревара. Иконопис – това е занаятът, избран за юбилейното издание, а до момента заявилите участие са само жени. Чуждестранното участие в това издание на Панаира е от Украйна, Румъния и Албания.

За първи път, макар извън статута на Панаира, се организира младежка секция. Участниците са до 18 години и се обучават в училищата по изкуства в Трявна, Сливен и Пловдив. Идеята е да се подпомогне запазването на традициите и да се стимулират подрастващите да се развиват професионално в определен занаят, давайки му смисъл в съвременността.

 

ОБ
ЕМО ЕТЪР


 

Младежката секция към Майсторската надпревара ще бъде открита на 3 септември от 10:30 часа и ще продължи до 16:30 часа на 5 септември.

Журито, което ще оценява творчеството на младите участници е в състав: Доц. д.и н. Иван Кабаков – СУ „Климент Охридски”, доц. д-р Евгени Недев – ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и Пламен Малинов – зограф в ЕМО „Етър”.

42 заявки са направени за друго важно събитие по време на XV Международен панаир на традиционните занаяти – Международна научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“.

Представителите на Оперативното бюро препоръчаха да се изведе като акцент връзката между майсторите и науката, за да се покаже, че науката се прави за хората, а не за един малък елит.

Ще се работи по оптимизиране и активизиране на присъствието на участниците, които не говорят български език.

Предвидено е музикалната и танцова програма да съчетава традиционен фолклор и неговата съвременна интерпретация с висока художествена стойност. Изпълнителите са: Национален Фолклорен Ансамбъл „Българе“; Фолклорен ансамбъл „Зипка“ – Хърватска, Габровски фолклорен ансамбъл „Сивек“, Вокална група „Авигея“ и Оркестър „Габрово“.

В дните на XV Международен панаир на традиционните занаяти има още няколко акцента: Изложба-базар на текстилни изделия, изложение-базар на изделия с традиционни техники на украса и багрене, възстановки и демонстрации на домашни занятия и народни обичаи.

За първи път в историята на Панаира бе дадена възможност за регистрация на участниците онлайн.

Пред Оперативното бюро бе представен новия интернет сайт на XV Международен панаир на традиционните занаяти (fair.etar.bg/index), който съчетава модерен дизайн, атрактивни текстове, фотографии на много високо професионално ниво.

Сайтът на Панаира е съобразен с критериите, които през последните години се налагат в световен мащаб.

Наложената през 2016 година тенденция за модернизация на рекламните материали ще се развие в това издание на Панаира. Плакатите, брошурите, билбордовете ще бъдат съобразени с графичната идентичност на музея, която ще стане факт в скоро време.

Организатори на Международния панаир на традиционните занаяти са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“.