Кметът поздрави Християн Стоянов за шампионската титлата
Кметът поздрави Християн Стоянов за шампионската титлата / Община Габрово

Кметът на Община Габрово Таня Христова се срещна с Християн Стоянов, който извоюва световна шампионска титла на 1500 метра от първенството на планетата за хора с физически увреждания до 23 години, проведено тази година през месец август в Пуерто Рико.

На срещата присъстваха треньора на спортния талант Веселин Георгиев, Снежана Рачевиц - директор на Национална Априловска гимназия, където учи лекоатлетът, и неговият баща Николай Стоянов.

Християн скромно коментира представянето си в Пуерто Рико, като каза, че това е било състезание от голям ранг, но той се е състезавал както го прави всеки път когато застане на старта – от сърце, раздавайки се до край. Треньорът на Християн сподели, че догодина ще опитат да се състезават на световното за мъже, макар че възпитаникът му е едва петнадесет годишен. Намеренията на габровския талант е да събере достатъчно точки и да спечели квота за параолипмийските игри през 2016 г. Целта е висока, но е реално постижима, защото влиянието на трите фактора за изграждането му като личност и състезател са изключително положителни  – семейството, което го подкрепя, училището – което му осигурява качествена среда за интелектуалното му израстване и улицата, която той заменя със спорта и тренировките, защото всяка свободна минута Християн е или на колелото, или тича на стадиона.

„Леката атлетика е спорт за интелигентни хора.“ каза Веселин Георгиев. Хрис е потвърждение на това, защото освен добър спортист той има и отличен успех. „Винаги е с активна позиция и не се опитва да остане в сянка.“ допълни г-жа Снежана Рачевиц.

Златният медал на Християн на световното в Пуерто Рико не е случаен. Той дава заявка за таланта си в редица състезания в годините първо в колоезденето, а в последствие и в леката атлетика. На всяко състезание, на което се яви той сякаш помита конкуренцията си. Само няколко дни след завръщането си от Пуерто Рико Хрис участва в изкачването на стъпалата към паметника „Шипка“ и за пореден път завърши първи. И отново с присъщата му скромност Хрис се е зарадвал най-много на аплодисментите на насядалите наоколо децата от девет български града.

Като знак на уважение и израз на гордост от постигнатото кметът на община Габрово подари на Християн таблет на известна марка, средства за закупуването на който бяха осигурени от Община Габрово и фирма „Стемо“  ООД.

„Стойността на този подарък е несъизмерим с постиженията ти, но вярвам, че това е нещо, което ще ти е полезно и забавно да използваш.“ каза г-жа Христова и допълни „Продължавай да бъдеш мотивиран и устремен в това, което правиш, защото може и да не го осъзнаваш, но с успехите си даваш надежда на много хора около теб.“