ЕМО ЕТЪР
ЕМО ЕТЪР / Кметът на Габрово Таня Христова: „Добре дошли в нашия български дом „Етър”-а
Международният панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” е сред най-добрите събития от подобен характер в нашата страна, заяви в официално обръщение Таня Христова, кмет на Габрово. По думите й този музей предизвиква чувствата, които свързват всеки българин с корените му.
 
„Това място е като бащина къща, която извиква най-хубавите емоции и изважда на показ най-доброто от душата на всеки един от нас. Не случайно, когато искаме да покажем на някой нашата родина, ние го водим най-напред тук. Защото в ръцете на майсторите от „Етър”-а е събрана цяла България – с тъканите черги, с чардаците, със симидите и гайтаните, с писаните каруци, с българските шевици.
 
Думите нямат достатъчно сила, за да изразят енергията, която това място носи и смисъла, който ние влагаме в него”, каза още Таня Христова.
 
Кметът на Габрово допълни, че по време на Панаира с изделията си майстори от различни части на света успяват да разкажат истории. Според Таня Христова в ЕМО „Етър” става ясно, че въпреки големите разстояние ние не сме толкова различни, а сме еднакви в търсенето и създаването на красота и добро.
 
Кметът на Габрово припомни, че през последните месеци Габрово получава признание на международно ниво, повод за гордост на всички габровци.
 
„Ние получихме признание от ЮНЕСКО и Габрово бе обявен за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. От съвсем скоро Габрово е част от Международната мрежа за креативен туризъм.
 
Изключително много се гордеем със своето наследство и ви посрещаме с най-искрени чувства тук, за да споделим заедно удивлението си от сътвореното от човешките ръце, от таланта и от способността си да гледаме в по-красивата посока, която ни дава увереност, че този свят е място, където да изразим своите таланти и доброта.
 
На всички – добре дошли в нашия български дом „Етър”-а.”

Председателят на Парламента Цвета Караянчева откри XVI Международен панаир на традиционните занаяти
 
Преди 54 години на 7 септември ЕМО „Етър” посреща първите си посетители, това припомни при официалното откриване на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти директорът доц. д-р Светла Димитрова. Тя приветства официалните лица и гостите и заяви, че през този период през музея са преминали над 13 500 000 туристи.
 
Доц. д-р Светла Димитрова: С деня на Съединението даваме добро начало на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти

ЕМО ЕТЪР
Доц. д-р Светла Димитрова

„Надяваме се, че голям принос за този интерес към музея има и този Международен панаир на традиционните занаяти, който през 2018-та се провежда за шестнадесети път. В него участват майстори от три континента, от тринадесет държави, представители на всички краища на България”, каза Светла Димитрова.
 
Доц. Димитрова призова официалните лица и посетителите да се включат в инициативата – „Нишки в историята”, посветена на 55 години ЕМО „Етър”.