ЕМО Етър
ЕМО Етър / Доц. д-р Светла Димитрова: С деня на Съединението даваме добро начало на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти
В Етнографски музей на открито „Етър” започна ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти. Директорът доц. д-р Светла Димитрова отправи приветствие от сцената, където фолклорната програма вече събира много хора.
 
„Уважаеми гости, приятели, колеги, изпълнители!
Радвам се, че на този специален за България ден сте избрали да бъдете в „Етър”-а. Нашата страна е може би единствената, която празнува Съединението си. Борим се за него повече от 14 века. Нека си спомним завета на Кубрат към синовете му да не се разделят. Изписали сме върху първите монети след освобождението: „Съединението прави силата”. Сложили сме този завет на най-важната си сграда – на Парламента. Вярвам, че ще успеем в това толкова важно за обществото ни съединение. На този ден даваме и добро начало на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти”. 

Доц. д-р Светла Димитрова: С деня на Съединението даваме добро начало на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти
ЕМО ЕТЪР

Майстори от 13 държави вземат участие в събитието, на което може да се видят изделия, изработени по стари технологии. Съвременните им проявления са представени в специално обособена АртЗона. В Майсторската надпревара по каменоделство се състезават девет занаятчии, две от които са жени.
 
Днес започва и Младежката секция към Надпреварата, в която се включват трима ученици от единственото на балканите училище по каменообработване в село Кунино.
 
От Международното изложение базар на традиционни занаяти на достъпни цени могат да бъдат закупени изделия, създадени от ръцете на майстори от 13 държави. 

Доц. д-р Светла Димитрова: С деня на Съединението даваме добро начало на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти
ЕМО ЕТЪР

Панаирът продължава до 9 септември, а официалното му откриване е на 7-ми от 11:00 часа с участието на Цвета Караянчева, председател на Народното събрания, Таня Христова, кмет на Община Габрово, заместник министри и дипломати.
 
Международният панаир на традиционните занаяти е организиран от Министерство на културата, Община Габрово и ЕМО „Етър”.