Как българските общини да се възползват от плана Юнкер, една инициатива на Андрей Новаков
Как българските общини да се възползват от плана Юнкер, една инициатива на Андрей Новаков / Андрей Новаков, личен архив

Петима експерти от Община Габрово, пряко ангажирани с подготовката и изпълнението на проекти са на специализация в Брюксел, инициирана и организирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Обучението касае новия програмен период и плана „Юнкер“. Целта е служителите да бъдат запознати с изисквания при подготовката, кандидатстването и реализирането на проекти, за да се подготвят качествени проектни предложения и през новия програмен период и да се използват пълноценно възможностите, които предоставя той.

"Бих искал след това обучение да се приберете във вашите градове не само с нови идеи, но и с ясна методология как да ги реализирате и финансирате с европейски средства", каза Новаков по време на откриването на събитието.

Обучението провеждат доказани професионалисти от консултантски компании в Брюксел с над 25-годишен опит в сферата на европейското финансиране.

По време на обучението ще бъдат разгледани програмите, по които българските общини могат да кандидатстват към европейските структурни и инвестиционни фондове, както и директно към Европейската комисия с цел да реализират инфраструктурни проекти или мерки за насърчаване на бизнеса и младежката заетост.

Специално внимание ще бъде обърнато на т.нар. "план Юнкер", като ще бъдат дадени практически съвети и подробна информация как българските общини биха могли да се възползват.