Извънреден технически преглед на цялата техника заради автобуса с падналата гума
Извънреден технически преглед на цялата техника заради автобуса с падналата гума / Снимка: Захари Михайлов
До края на тази година дружеството очаква 10-12 нови автобуса
Автобус от градския транспорт в Габрово остана без гума, докато обслужваше една от линиите. Инцидентът, който провокира дискусия във Фейсбук, е без сериозни последици, в превозното средство не е имало пътници, а друга гума е поела тежестта и превозното средство е останало изправено, без дори да се наклони.
 
Въпреки че се размина без последици, този инцидент можеше да предизвика проблеми с други участници в движението. 

Община Габрово има намерение да закупи 10 употребявани автобуса на метан
 
За съжаление техниката е стара. От няколко години чакаме новите автобуси – сигурно ние ги чакаме с най-голямо нетърпение. Случват се аварии, въпреки че автобусите минават технически преглед. Шофьорите също ги проверяват. Автобусът е работил от сутринта. В един момент, просто...техника”, коментира за Дарик Екатерина Караколева, управител на Общински пътнически транспорт – Габрово.
 
Караколева потвърди, че автобусът, от който е паднала гумата, е от пристигналите наскоро от столицата. Тяхното закупуване предизвика остър дебат в местния парламент.

Започва модернизацията на обществения транспорт в Габрово
 
„Всеки автобус преминава ежедневен предпътен технически контрол, служителите преминават предпътен медицински контрол. Фирмата е може би единствената в областта, която има денонощно дежурни механици. Автобусът е излязъл технически изправен. По време на движение са се отвили болтовете на лявото колело”, каза заместникът на Караколева Детелин Цветков.
 
Той коментира, че техническите проблеми с превозните средства са ежедневни, предвид възрастта им.
 
Щастливо обстоятелство е, че аварията е станала в следобедните часове, когато автобусът се е движел в посока центъра на града. По това време пътниците по направлението са малко.

Таня Христова: Този проект е най-значимият, който Община Габрово реализира през втория програмен период 

Екатерина Караколева допълни, че шофьорите са професионалисти. Автобусът е започнал да вибрира, водачът веднага е спрял и тогава гумата се е отделила.
 
„Средната възраст на техниката е 28 години, но има автобуси на 36 години. Хората го знаят, като ученици са се возили на тях, сега пак се водят”, каза още Караколева.
 
Тя припомни, че дружеството изпълнява социална услуга – от 2007 година цените на билетите не са повишавани, което е предпоставка за невъзможност да се обновят автобусите.
 
„Лош късмет е, че автобусът е от софийските, на всеки можеше да се случи. Заради инцидента цялата техника минава контролен преглед, който е извънреден”, информира Екатерина Караколева.
 
Детелин Цветков каза, че взетите от столицата автобуси са по-нови от габровските. Караколева акцентира върху това, че благодарение на софийските автобуси има възможност да се покрият линиите.
 
До края на тази година дружеството очаква 10-12 нови автобуса, 3 от които ще дойдат до месец май.