Изложба в Държавен архив по случай Деня на Независимостта
Изложба в Държавен архив по случай Деня на Независимостта / netinfo

Изложба по случай 100 години независима България се откри в Държавен архив- Габрово. Експозицията съдържа копия на документи, свързани с обявяване Независимостта на България. Документите отразяват съпричастието на Габрово в тържествения акт, отношението на властта и народа и начините, по които се отбелязва Денят на независимостта в следващите години. След извършване на тържествения акт в старата столица Търново на 22 септ. 1908 г., цар Фердинанд, свитата му и министрите потеглят за Южна България.

На 23 септември те отсядат в Габрово. Запазен е протокол на Габровския градски общински съвет от 22 септ. 1908 г., с решение да се осигурят средства в размер на 550 лв. за пренощуването им и за преминаването през Шипченския проход. Те са взети от бюджетното перо „Тържества и осветление на града по случай празници”. Редовното заседание на общинския съвет е отложено за следващия ден. Цар Фердинанд пристига в Габрово през Дряново към 14 ч. след обяд и е посрещнат тържествено. Осигурена му е квартира в дома на известния индустриалец Иван Хаджиберов.

Обзаведена е специална „Царска стая”, обстановката в която е запазена като музейна реликва. Като знак за доброто посрещане и гостоприемството, цар Фердинанд подарява специална брошка на г-жа Хаджиберова за спомен от посещението му в Габрово. Тя е придружена с благодарствено писмо от Тайния кабинет на царя до Иван Хаджиберов. Освен копие на писмото, снимки на стаята и къщата за гости, в изложбата е включена и снимка на Иван Хаджиберов и семейството му във Франция.

В страната е разпространен и разлепен като плакат Манифеста на цар Фердинанд I към българския народ от 22 септ. 1908 г., по случай провъзгласяване на България за независимо царство, изображение от който също е част от изложбата.

С тази изложба Габровският държавен архив дава своя скромен принос в тържественото отбелязване на 100 години Независима България. Документите могат да бъдат разгледани от посетителите на Архива през следващите седмици. Част от показаните в изложбата документи са включени в юбилейния вестник „Българската Независимост”, издаден от Държавна агенция „Архиви”, който ще се разпространи в Габрово в деня на празника.