Изложба Любопитство ще бъде открита в Дома на хумора
Изложба Любопитство ще бъде открита в Дома на хумора / творба на Татяна Димитрова

 

Изложба от сатирични пластики на Татяна Димитрова, наречена „Любопитство", ще бъде открита на 18 март в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Това е първото гостуване на авторката със самостоятелна изложба в Габрово. Тя е участвала в три издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 2001, 2005 и 2009 година.

Изложбата би могла да има и друго заглавие: „От учителя с любов", з ащото авторката е преподавателка в Националната гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев" в град Троян вече 17 години. Изложбата на Татяна Димитрова включва 38 пластики, които са открита провокация към нашето съвремие.

Сред тях има и „Кариера", и „Мания за величие", и"Криминален портрет", и „По посока на вятъра". Същевременно авторката представя своите сатирично-провокиращи творби „Преди да се родя и...след това", „Болен здрав носи", „Златната ябълка" „Прометей", в които освен алюзиите с конкретна литературна или фолклорна основа, може да се открие и нейната собствена интерпретация.

Авторката е написала специално за гостуването си в Дома на хумора и сатирата лирична миниатюра, която посетителите ще открият сред пластиките: „Като походи по-дълго по земята, човек се научава и да я забелязва. А пък ако му дойде на ум и да си обяснява случващото се по нея, става много интересно. Тогава схваща смисъла на онези две думи - „шарен свят".

И аз така. Оглеждам се и все по-любопитно ми става. Представям си цяла плетеница от човешки характери и съдби. И хем ми е смешно, хем - тъжно.

Докъде ли можем да стигнем с нашата глупост?! Въпреки разума, който Господ ни е отсъдил. Сигурно затова баснописците са направили животните за посмешище, та да пощадят човешкото честолюбие."

Таятяна Димитрова е родена в град Троян и е възпитаничка на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий". Като член на Групата на троянските художници, участва в техните общи изложби, в Международния пленер „Арт керамика". Има и две самостоятелни изложби в Художествената галерия  в Троян. Интересът към хумора е наследила от баща си, който е рисувал карикатури. В своето творчество тя се интересува преди всичко от керамика, но работи и живопис и непрекъснато експериментира. Изложбата ще остане във Веселата къща до края на месец март.