На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев
На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев / БГНЕС

Изложба IN MEMORIAM с творби на Светлин Русев от фонда на галерията ще бъде открита на 14 юни в ХГ „Христо Цокев". Експозицията представя 15 творби от 70-те и 80-те години на ХХ век. в характерните за художника тоналност и пластика.

За художника:

„Светлин Русев беше човек с огромна душа, с ненадминат интелект, с тънко чувство за хумор. Творец с неподправен маниер, чиито картини носят одухотвореност, която се постига само от най-големите майстори на четката. Общественик с кауза.

Имаше специално отношение към Габрово. Дали заради приятелството с Кольо Николов, дали заради факта, че в габровската галерия се пази една от любимите творби, които е създавалх- "На кея" /картината е участвала в Юбилейната му изложба по повод 80-та годишнина/, но той говореше с умиление за галерията. Споделяше, че още пази речта си от откриването и често си я препрочита.

 Отиде си един голям ЧОВЕК. Без аналог в съвременната ни култура. Бореше се до последно с опростачването, вдигаше летвата високо. Ще липсва критичното му мислене, взискателният поглед и грижовното отношение към изкуството.“