Обявеният от музей „Етър“ във връзка с 55-та годишнина от неговото откриване кулинарен конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти" продължава с летни манджи.
Сред получените до средата на юли предложения за участие в кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“ по повод неговата 55-та годишнина специалистите подбраха три рецепти. Те са съобразени със сезонните традиционни храни, приготвяни от българското население през лятото.
Ето и предложенията на журито:
Готвено домашно пиле с ориз
Необходими продукти:
Чаена чаша ориз, пилешки крилца и бутчета, червен лук, магданоз, тарос, олио, сол.
Начин на приготвяне:
Изчистените и измити части от пилето се заливат с топла вода в тенджера, прибавят се две-три лъжици олио и сол на вкус. Сместа ври около половин час, след което се добавя ориза. Ври до готовност на месото за ядене. Посипва се с подправките.
Яхния от пиле за лятото
Необходими продукти:
Едно пиле, половин килограм червен лук, домати от буркан, червен пипер, чубрица, магданоз, тарос, сол, вода, олио.
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на едро, запържва се с четири-пет супени лъжици олио, прибавят се четири-пет супени лъжици от доматите и червения пипер. Пилето, нарязано на порции, се прибавя към лука и се залива с топла вода. Ври до омекване на месото и лука. Прибавят се магданоз, чубрица, тарос/естрагон.
Ако подправките са пресни, се добавят при махането на ястието от огъня. Ако се използват сушени, се слагат заедно с пилето.
Ако вътрешностите на пилето, крилцата и част от месото са оставени, за да бъде направена от тях супа, вместо вода в яхнията се добавя част от чорбата, в която са варени.
Яхнията върви най-добре с летен таратор, който се приготвя от вода и краставици, накълцани на кубчета, оцет, сол и чесън.
Лятна манджа
Необходими продукти:
Чушки – зелени и червени, пресни домати, пера от зелен лук, магданоз, олио, сирене, едно-две яйца или ориз, по желание една люта чушка.
Начин на приготвяне:
Чушките се нарязват на едро. Задушават се в олиото, прибавя се нарязан на едро домат, лъжица червен пипер, по желание нарязана люта чушка. Счупват се яйцата, прибавя се сиренето – количеството е по преценка на готвача. Ако се слага ориз, сирене не се ползва. Количеството на всички продукти е приблизително, в зависимост от броя на порциите, които ще са необходими.
Подкрепете рецептата, която допада на Вашия вкус!
До 31 юли рецептите могат да бъдат разгледани и харесани от приятелите на музей „Етър”, както и от всички почитатели на вкусните традиционни гозби. Очакваме и рецепти от желаещите да ги споделят с нас на електронна поща d.hristov@etar.bg. Рецептите ще бъдат селектирани, а най-интересните ще бъдат предложени от 15 до 30 август на страницата на „Етър“-а във Фейсбук, за да бъдат оценени от приятелите на музея.
В съответствие с регламента за провеждане на кулинарния конкурс, обявен във връзка с 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“ предложилият рецептата, която е получила най-много харесвания ще получи награда – абонаментна карта за посещение на музея в рамките на една година.
Сред получените до средата на юли предложения за участие в кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“ по повод неговата 55-та годишнина специалистите подбраха три рецепти. Те са съобразени със сезонните традиционни храни, приготвяни от българското население през лятото.
Ето и предложенията на журито:
Готвено домашно пиле с ориз
Необходими продукти:
Чаена чаша ориз, пилешки крилца и бутчета, червен лук, магданоз, тарос, олио, сол.
Начин на приготвяне:
Изчистените и измити части от пилето се заливат с топла вода в тенджера, прибавят се две-три лъжици олио и сол на вкус. Сместа ври около половин час, след което се добавя ориза. Ври до готовност на месото за ядене. Посипва се с подправките.
Яхния от пиле за лятото
Конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти”
Едно пиле, половин килограм червен лук, домати от буркан, червен пипер, чубрица, магданоз, тарос, сол, вода, олио.
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на едро, запържва се с четири-пет супени лъжици олио, прибавят се четири-пет супени лъжици от доматите и червения пипер. Пилето, нарязано на порции, се прибавя към лука и се залива с топла вода. Ври до омекване на месото и лука. Прибавят се магданоз, чубрица, тарос/естрагон.
Ако подправките са пресни, се добавят при махането на ястието от огъня. Ако се използват сушени, се слагат заедно с пилето.
Ако вътрешностите на пилето, крилцата и част от месото са оставени, за да бъде направена от тях супа, вместо вода в яхнията се добавя част от чорбата, в която са варени.
Яхнията върви най-добре с летен таратор, който се приготвя от вода и краставици, накълцани на кубчета, оцет, сол и чесън.
Лятна манджа
Конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти”
Чушки – зелени и червени, пресни домати, пера от зелен лук, магданоз, олио, сирене, едно-две яйца или ориз, по желание една люта чушка.
Начин на приготвяне:
Чушките се нарязват на едро. Задушават се в олиото, прибавя се нарязан на едро домат, лъжица червен пипер, по желание нарязана люта чушка. Счупват се яйцата, прибавя се сиренето – количеството е по преценка на готвача. Ако се слага ориз, сирене не се ползва. Количеството на всички продукти е приблизително, в зависимост от броя на порциите, които ще са необходими.
Подкрепете рецептата, която допада на Вашия вкус!
До 31 юли рецептите могат да бъдат разгледани и харесани от приятелите на музей „Етър”, както и от всички почитатели на вкусните традиционни гозби. Очакваме и рецепти от желаещите да ги споделят с нас на електронна поща d.hristov@etar.bg. Рецептите ще бъдат селектирани, а най-интересните ще бъдат предложени от 15 до 30 август на страницата на „Етър“-а във Фейсбук, за да бъдат оценени от приятелите на музея.
В съответствие с регламента за провеждане на кулинарния конкурс, обявен във връзка с 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“ предложилият рецептата, която е получила най-много харесвания ще получи награда – абонаментна карта за посещение на музея в рамките на една година.