Снимка:
Снимка: / Конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти”
Обявеният от музей „Етър“ във връзка с 55-та годишнина от неговото откриване кулинарен конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти" продължава с летни манджи.
 
Сред получените до средата на юли предложения за участие в кулинарния конкурс, обявен от музей „Етър“ по повод неговата 55-та годишнина специалистите подбраха три рецепти. Те са съобразени със сезонните традиционни храни, приготвяни от българското население през лятото.   

Ето и предложенията на журито:

Готвено домашно пиле с ориз
Необходими продукти:
Чаена чаша ориз, пилешки крилца и бутчета, червен лук, магданоз, тарос, олио, сол.
Начин на приготвяне:
Изчистените и измити части от пилето се заливат с топла вода в тенджера, прибавят се две-три лъжици олио и сол на вкус. Сместа ври около половин час, след което се добавя ориза. Ври до готовност на месото за ядене. Посипва се с подправките. 
 
Яхния от пиле за лятото

Снимка:
Конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти”

Необходими продукти:
Едно пиле, половин килограм червен лук, домати от буркан, червен пипер, чубрица, магданоз, тарос, сол, вода, олио.
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на едро, запържва се с четири-пет супени лъжици олио, прибавят се четири-пет супени лъжици от доматите и червения пипер. Пилето, нарязано на порции, се прибавя към лука и се залива с топла вода. Ври до омекване на месото и лука. Прибавят се магданоз, чубрица, тарос/естрагон.
Ако подправките са пресни, се добавят при махането на ястието от огъня. Ако се използват сушени, се слагат заедно с пилето.
Ако вътрешностите на пилето, крилцата и част от месото са оставени, за да бъде направена от тях супа, вместо вода в яхнията се добавя част от чорбата, в която са варени.
Яхнията върви най-добре с летен таратор, който се приготвя от вода и краставици, накълцани на  кубчета, оцет, сол и чесън. 

Лятна манджа

снимка:
Конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти”

Необходими продукти:
Чушки – зелени и червени, пресни домати, пера от зелен лук, магданоз, олио, сирене, едно-две яйца или ориз, по желание една люта чушка.
Начин на приготвяне:
Чушките се нарязват на едро. Задушават се в олиото, прибавя се нарязан на едро домат, лъжица червен пипер, по желание нарязана люта чушка. Счупват се яйцата, прибавя се сиренето – количеството е по преценка на готвача. Ако се слага ориз, сирене не се ползва. Количеството на всички продукти е приблизително, в зависимост от броя на порциите, които ще са необходими.

Подкрепете рецептата, която допада на Вашия вкус!

До 31 юли рецептите могат да бъдат разгледани и харесани от приятелите на музей „Етър”, както и от всички почитатели на  вкусните традиционни гозби. Очакваме и рецепти от желаещите да ги споделят с нас на електронна поща d.hristov@etar.bg. Рецептите ще бъдат селектирани, а най-интересните ще бъдат предложени от 15 до 30 август на страницата на „Етър“-а във Фейсбук, за да бъдат оценени от приятелите на  музея.

В съответствие с регламента за провеждане на кулинарния конкурс, обявен във връзка с 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“ предложилият рецептата, която е получила  най-много харесвания ще получи награда – абонаментна карта за посещение на музея в рамките на една година.