Инспекцията по труда констатира нарушения във фирмата за боеприпаси край Габрово
Инспекцията по труда констатира нарушения във фирмата за боеприпаси край Габрово / Дарик Габрово, архив

Инспекцията по труда в Габрово приключи проверката в частната испанска фирма за боеприпаси Експал България след взрива на 11 януари тази година. Тогава при разглобяване на мина 49 годишна жена загина на място, а нейният колега бе ранен. Все още конкретната причина за злополуката не е ясна.

Инспекторите са констатирали редица нарушения, сред които е липсата на техническа документация на български език за мините, върху които са работели последно пострадалите при злополуката. Касае се за противопехотни скачащи мини, произведени в Тайван, тип М2А1.

Освен това загиналата жена, която е била зам.-ръководител на участък, не е минавала обучение за работа с такива мини. Последният документиран периодичен инструктаж е от 6 октомври м.г., не е направен и извънреден инструктаж заради взрива във ВМЗ-Сопот отбелязват още проверяващите. Според тях разкомплектоването на боеприпасите се е извършвало по доста примитивен начин, а помещението, в което се е извършвала дейността не е било предназначено за това.

Инспекторите са съставили четири акта за установени административни нарушения и 8 предписания. Ако не бъдат изпълнени в срок, са предвидени санкции за всяко едно от тях от 1500 до 10 000 лв. Собственикът на фирмата е подписал констатациите след проверката без възражения. През февруари във фирмата ще бъде извършена цялостна инспекция .