Християн Стоянов стана световен шампион на 1500 метра
Християн Стоянов стана световен шампион на 1500 метра / Община Габрово

Християн Стоянов бе непоклатим в старта на 1500 метра на първенството на планетата за хора с физически увреждания до 23 години, което се провежда в град Маягез, Пуерто Рико, и заслужено стана световен шампион в дисциплината.

След бронзовото отличие от надпреварата на 800 метра, което извоюва в първия ден от шампионата, възпитаникът на треньора Веселин Георгиев от клуб „Орловец 93“ се пребори за златото в по-дългото бягане при юношите до 18 години.

Времето, с което 15-годишният габровски талант покори световния връх на стадион „Централ Американ“ в Маягез, е 4 минути, 47 секунди и 83 стотни. С повече от минута по-бавен от него беше класиралият се на второ място – Николас Бадеу от САЩ.

„Хрис беше много подготвен, функционално беше много добре и аз очаквах от него да вземе медал точно на 1500 метра. Имахме информация от предишни състезания за това, което му е необходимо като резултат, и знаех, че няма да му е лесно, но сега съм много радостен. Той е едно изключително момче и заслужаваше този успех“, сподели щастливият треньор на Християн – Веско Георгиев.

Междувременно стана ясно, че бронзовото отличие на 800 метра има не по-малка стойност за Християн, тъй като в тази дисциплина габровският талант се е състезавал във възрастовата група до 23 години. Новият световен шампион, Ягони Рейс де Соуза от Бразилия, е с цели шест години по-голям от Стоянов, а сребърният медалист, Алексей Котлов от Русия - с пет.

До момента България има седем отличия от световни първенства за хора с физически увреждания до 23 години, като две от тях, включително и единственият златен медал, са спечелени от Християн.