Хранова, Григоров и Костадинов символично получиха златен медал и купа за първата обществена сграда с вертикални фотоволтаици
Хранова, Григоров и Костадинов символично получиха златен медал и купа за първата обществена сграда с вертикални фотоволтаици / Областен управител Габрово

Проектът за енергийна ефективност на административната сграда, позната на всички като НТС, донесе на Областна администрация – Габрово първо място в категория "Слънчева енергия" в българската ВЕИ Шампионска лига.

На официална церемония по време на Десетата национална конференция, Асоциацията на българските енергийни агенции (AБEA) награди  победителите в първенството за възобновяема енергия между градовете в България. Фирми и организации бяха отличени за реализиране на иновативни инсталации за производство на енергия чрез оползотворяване на биомаса и слънчева енергия.

Надпреварата е в две категории - Лига „Биомаса" и Лига „Слънчева енергия", а отличените получиха специално изработени „олимпийски" медали и купа.

В Лига „Слънчева енергия" за принос в популяризиране и иновации на инсталации на слънчева енергия първо място, със златен медал и купа, получи Областна администрация - Габрово за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия на фасадата на административна сграда. Първата фотоволтаична инсталация на фасада на обществена сграда в България е с номинална мощност 35.190 kWp и се състои от 416 фотоволтаични панела и инвертори, свързани с акумулаторен масив.

„Наградата е изстрадана, но заслужена” – коментираха Николай Григоров и Мариян Костадинов, областни  управители, по времето на които бе започнат и завършен проектът. И двамата обаче са категорични, че макар и завършен този проект, има още какво да се реализира и шеговито отправиха предизвикателството към настоящия и бъдещите областни управители.

Второто място в категорията е за етажната собственост на жилищен блок в София. На покрива , на който са инсталирани 120 панела. Фотоволтаичната инсталация осигурява достатъчно енергия за живеещите във входа.

 

Трето място и бронзов медал Асоциацията на българските енергийни агенции присъди на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ", за фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия. Инсталацията осигурява непрекъснато захранване на отделението по хемодиализа към болницата.