Голям интерес към „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“ в Габрово
Голям интерес към „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“ в Габрово / Регионален исторически музей-Габрово
При голям интерес премина първото представяне на монографичното изследване на проф. Петко Петков „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“ в Габрово. Пред публиката, изпълнила Изложбената зала на Регионален исторически музей-Габрово, професорът защити каузата, застъпена в изданието - да бъдат възстановени имената на два от родните исторически върхове: Шипка и „Св. Никола".

Проф. Петков представя монографичното си изследване „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“

„От 40 години хората се спират на паметника на Свободата и не знаят, че има и друг връх, свързан с боевете от Руско-турската Освободителна война”, каза проф. Петков по време на своята презентация.

„Книга за върховете „Свети Никола“ и Шипка“ развенчава митове, базирани на опити за заличаване на исторически факти

От неговото изследване става ясно, че през 50-те години на миналия век новата тогава комунистическа власт решава да се преименуват паметните места, носещи имена на светци. Така „Св. Никола” става „Столетов връх”. Предложението е от комисия, в която участва и Чудомир, но проучванията на проф. Петко Петков навеждат на мисълта, че мненията на членовете не са взети под внимание и не са отразени в крайното решение на властта. Самият Чудомир по един по-дискретен начин дава да се разбере, че не застъпва тезата за преименуването.
 

РИМ Габрово
Голям интерес към „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“ в Габрово


Възхвалявайки боевете на Шипка, Иван Вазов има предвид именно този връх, а не „Св. Никола”. Паметникът е построен там, тъй като е по-висок и видим от различни части на страната.

Проф. Петко Петков подчерта, че „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“ има два пласта - чисто научен и граждански. Авторът призна, че е писал с емоция, но не е формирал тезата си за двата върха емоционално.

Представянето на първото по рода си монографично изследване бе уважено от представител на институцията Областен управител. От името на Невена Петкова поздравителен адрес прочете Росен Цветков, зам.-областен управител на Габрово.
 

РИМ Габрово
Голям интерес към „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“ в Габрово


Иван Ненов, известен габровски общественик и политически деец, един от най-ревностните застъпници на тезата за връщане името “Св. Никола” на паметния връх, се поклони през проф. Петко Петков.
 

РИМ Габрово
Голям интерес към „Книга за върховете Свети Никола и Шипка“ в Габрово


Бившият кмет и председател на Общинския съвет на Габрово припомни обещанието, дадено от Петков преди три години в залата на РИМ-Габрово - да се бори за възстановяването на историческата истина за името на върха. Иван Ненов заяви, че се прекланя, заради изпълненото от проф. Петков обещание.