Галина Михнева: „На практика нямаме чуждестранни инвестиции, насочени към нови производства”
Галина Михнева: „На практика нямаме чуждестранни инвестиции, насочени към нови производства” / Dariknews.bg, архив

„Нестабилната политическа обстановка в страната винаги влияе върху средата за правене на бизнес. Дългогодишният ми опит показва, че в период на парламентарни избори бизнесът е безкрайно предпазлив. Дори да има намерение за инвестиции, бизнесът изчаква, за да види каква ще бъде политическата обстановка", коментира пред Дарик Галина Михнева, изпълнителен директор на Габровската търговско-промишлена палата.

Политическата ситуация на международно ниво също не благоприятства развитието на добър бизнес климат у нас.

„До първата половина на 2017-та, не съм оптимист по отношение на положителните тенденции, свързани с бизнеса в България. Поне у нас, винаги има сътресения при смяната на правителства. Икономическата политика винаги остава неясна до съставянето на кабинета", заяви Михнева.

Галина Михнева коментира факта, че повечето от чуждестранните инвестиции у нас се формират от европейските фондове и от средствата, които българи, работещи в чужбина влагат в своите семейства или в бизнес в страната.

„Преди кризата имахме бум, макар й в закупуване на недвижими имоти, а не в производство. Сега се вижда спад на абсолютните цифри, свързани с инвестициите. Вижда се и промяна в структурата им. Ние на практика нямаме инвестиции, които да са насочени към създаване на нови производства".

Тази констатация на Галина Михнева предизвиква въпроса: „Какво правим след 2020 година, когато финансовите механизми на ЕС ще претърпят промени, а страната ни няма да може да разчита на европейските фондове?" Вероятно човекът, който знае отговора на този въпрос ще бъде следващия премиер на страната!

„Всички избягват този въпрос. Да сте видели някой от отговорните политически кръгове да коментира тази промяна? А тя е значителна. Замяната на грантовете с финансови инструменти, предлагани в плана „Юнкер". В момента се тества тази политика. Бях на среща в представителството на Европейската комисия в София. Резултатите от тестовете са много успешни и тази политика ще бъде продължена с още 2 години. У нас се прилага частта за гарантираните заеми за малки и средни предприятия към банки, свързани с Европейската централна банка".

Галина Михнева пояснява, че има няколко клона на плана „Юнкер", от които у нас не се прилага този за големите инвестиции в публично-частните партньорства.

„Ние трябва да обърнем мисленето у нас, че се получават безвъзмездни грантове. През следващия период такива няма да има или ще бъдат много малки".

Дали този резултата означава провал на философията на европейското финансиране, което трябваше да изравни в икономическо и социално отношение отделните региони?

„Резултатът не отговаря на идеята. Всички го виждаме, че е така. В област Габрово от гледна точка на европейско финансиране - за публични институции и за фирми, ние стоим добре. Доста фирми тук успяха да кандидатстват с проекти и да финансират технологично обновяване. Но това съвсем не означава, че е достатъчно, за да се стигне до пълно обновяване на производствата. Това е основен проблем. Имаме средно от 4 до 10 пъти по-ниска производителност. От там падат и доходите, и всичко останало".

Дали наличието на приет бюджет ще повлияе на ситуацията през 2017 г?

Според Галина Михнева е добре, че има приет бюджет, който е консервативен. Той въвежда политиките на настоящата коалиция. Сега едва ли някой може да каже, дали ще има промяна на този бюджет, ако дойде правителство с друга политическа ориентация.