Габровска област с представител на Националното състезание за  „Бизнес идея”
Габровска област с представител на Националното състезание за „Бизнес идея” / netinfo

Националното състезание за  „Бизнес идея" цели засилване мотивацията на учениците за пълноценно усвояване на учебното съдържание, базирано на междупредметните връзки в посока предприемачество; предоставяне на възможност за творческа изява на ученици със задълбочени знания и умения в областта на предприемачеството. Класиралите се на първо място в училищните кръгове преминават към предварителна класация, където техните бизнес идеи се оценяват от национална комисия, която включва представители на Института за развитие на предприемачеството към УНСС; представители на бизнеса и учители по икономически учебни предмети. За националния кръг се класират първите 20 бизнес идеи.

Една от тези идеи  е на Аделина Стефанова, ученичка в 12 клас на Професионална гимназия по икономика «Рачо Стоянов» - Дряново, специалност «Малък и среден бизнес». Тя се състезава с разработката «TheVoiceOfBulgaria.net - Гласът на хората от обществото". Идеята е нов вид интернет платформа, насочена към реализирането, подпомагането и популяризирането на социални инициативи в България, организирани от и за гражданите на страната. Мисията на социалната мрежа е да повиши ефективността на комуникацията и да обедини хората със сходни интереси и гражданска позиция, което ще доведе до постигането на целта на проекта повишаване и подобряване стандарта на живот в Република България.

Аделина има интереси в областта на компютърните технологии, рекламата и връзките с обществеността Тя е талантлив млад човек, изпълнен с идеи и амбиции. Нейното желанието да се развива и усъвършенства  й даде възможност да участва в инициативата „Мениджър за един ден" - 2012 г. и да бъде избрана сред стотици ученици да прекара своя работен ден в Национална телевизия БТВ, където лично взе интервю от президента на Република България Росен Плевнелиев.

 Националното състезание, чийто организатор е Министерството на образованието, младежта и науката,   ще се проведе в рамките на Панорама на професионалното образование в Пловдив на 19 и 20 април.