Фестивалът „Семе българско” подкрепя двойките с репродуктивни проблеми
Фестивалът „Семе българско” подкрепя двойките с репродуктивни проблеми / Община Севлиево

За втора поредна година община Севлиево е домакин на националния фестивал „Семе българско”, който ще се проведе на 23 и 24 май в парк „Казармите“. Организатор на събитието е рекламна агенция „Елмазови” ООД – Габрово.

Акцентът на фестивала е запазването на традициите и продължаването във вековете на българските семена, сортове и видове. Семето като носител на идентичност, нов живот, традиция и продължение. Водещата цел на събитието еЗаедно сега за бъдещето на децата ни и плодовете на земята ни”.

Редица инициативи съпътстват фестивала, който ще събере над 100 участника в изложението-представители на фирми за производство на посевно земеделие, цветарство, билкарство, здравословна храна, гъбарство, градинарство и овощарство, винопроизводство и лозарство, млекопроизводители и др.

Продължаваме традицията от първото издание на фестивала да организираме Ателие „Семе българско”. В него севлиевските деца ще изработят предмети, бижута, апликации, пана от естествени материали с акцент върху семената и растенията и т.н.

Инициативата има за цел да събере средства за подпомогне на едно севлиевско семейство, което се нуждае от ин-витро процедура.  В подкрепа на това, тази година награждаме и с още нещо - „Благотворителната захарна сладкарничка”, на която ще се продават най-различни сладки и солени изделия, осигурени от захарни къщи от Севлиево, както и от родители и деца от детски градини и училища, от майки от фондация „Искам бебе” и от читалищни самодейци.

Основният акцент на фестивала е да се подкрепят двойките с репродуктивни проблеми. Точно за това и наши партньори са фондация „Искам бебе”, които по време на двата фестивални дни ще провеждат консултации със семейства, които се нуждаят от ин-витро процедура, ще предоставят информационни материали и др.

В миналогодишното издание заедно с деца родени от ин-витро процедури засяхме „Гората на надеждата”, а тази година ще посеем цветя в градинката „Семе българско”, в която отново ще се включат малките малчугани.

В първото издание на „Семе българско” бяха събрани 650 лева в подкрепа на инициативата „Шанс за живот – със сърце и ръце”, а през тази година средствата бяха предоставени на една севлиевска двойка.

В продължение на двата дни посетителите ще имат възможност да се включат в организираната селскостопанска борса, от където да си закупят семена от местни сортове, домашно отгледан разсад, фиданки, както и да получат  информация за отглежданите от тях местни сортове плодове и зеленчуци.

Тази година по време на борсата, производителите ще могат да участват  в инициативата „На бартер семена”. Всеки, който желае ще  може да си размени семена, цветя, фиданки в натура.

По време на изложението тази година ще се обърне специално внимание на здравословното хранене и производството на здравословни хранителни продукти, българските традиции, новости и постижения в тази област.