Евродепутатът Андрей Новаков проведе в Габрово диалог с гражданите за бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз
Евродепутатът Андрей Новаков проведе в Габрово диалог с гражданите за бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз / ПП ГЕРБ

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е и  преговарящ по основния регламент на Европейските структурни и инвестиционни фондове в периода 2021-2027 година, участва в граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз“.

По време на събитието евродепутатът Андрей Новаков подчерта, че за новия програмен период средствата за България могат да бъдат увеличени с 8%, което е около 2 млрд. лв. „Мисля, че това е показателно, че сме заслужили реномето си на страна, управляваща добре европейски средства. Има страни, за които финансирането е намалено с около 25%, а за България е увеличено. Всъщност България е една от малкото страни, които ще имат възможност да получат повече средства през новия програмен период, наред с Румъния, Кипър, Италия и Финландия“, обясни Новаков. Той уточни, че предвиденото за България финансиране възлиза на около 180 евро на глава от населението.

Евродепутатът Андрей Новаков връчи сертификат за отличие на Община Габрово

Кметът Таня Христова посочи, че Габрово има сериозен принос в изпълнението на кохезионната политика.

„Ще спомена само това, че благодарение на реализирането й, в Габрово децата имат възможност да учат в обновени училища, да играят в обновени и новоизградени паркове. В Габрово има какво да покажем, направено благодарение на кохезионната политика, което осезаемо е подобрило качеството на живот, включително и качеството на питейната вода и околната среда“, посочи кметът Таня Христова и уточни, че и обходният път на Габрово също е стартирал с подкрепата на кохезионните фондове.

Андрей Новаков посочи, че университети и компании, които се занимават с иновации, ще имат възможност през новия програмен период за по-добро финансиране.

Андрей Новаков: ЕС трябва да осигури €10 млрд. годишно за транспортна инфраструктура след 2020 г.

ГЕРБ
Евродепутатът Андрей Новаков проведе в Габрово диалог с гражданите за бъдещето на Кохезионната политика на Европейския съюз

Той отбеляза, че се предвижда еврофондовете да станат по-достъпни, да се облекчат процедурите за кандидатстване по тях и проверките по изпълнението на проектите да бъдат базирани на риска – по-малко рисковите бенефициенти да бъдат проверявани по-малко, а по-високо рисковите – повече.

Очакванията са позицията на Европейския парламент по кохезионната политика да е готова до края на годината, информира Андрей Новаков.