Андрей Новаков: ЕС трябва да осигури €10 млрд. годишно за транспортна инфраструктура след 2020 г.
Андрей Новаков: ЕС трябва да осигури €10 млрд. годишно за транспортна инфраструктура след 2020 г. / Информационен офис-Габрово
Първото събитие за бъдещето на европейското финансиране в транспортна инфраструктура се проведе в София по инициатива на Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ. От Информационния офис на Новаков в Габрово съобщиха, че този форум е събрал над 100 представители на строителния бизнес, общините, консултантски компании и браншови организации. Събитието е открито от евродепутата, зам.-министъра на транспорта Ангел Попов и генералния директор на Европейската железопътна асоциация - Филип Ситроен. 

Евродепутатът Андрей Новаков и Филип Ситроен откриват форум за инвестиции в транспорта

"Беше важно точно днес и точно от София да тръгне дебатът за това, колко, къде и как Европейският съюз ще инвестира. България получава над 4 млрд. лв. европейски средства за транспортна инфраструктура и всеки финансиран проект е от жизнено значение за регионите ни", заявил Андрей Новаков след края на събитието. 
 

Андрей Новаков
Андрей Новаков: ЕС трябва да осигури €10 млрд. годишно за транспортна инфраструктура след 2020 г.

 
Според евродепутата, след 2020 г. европейското финансиране за транспорт трябва да се базира на отчитане качеството на инфраструктурата, а Европейската комисия трябва да оценява потребностите на ниво 28 области в България. Колкото по-слабо развит е един регион, толкова по-голям европейски бюджет трябва да бъде заделен и толкова по-ниско трябва да е националното съфинансиране. 

Таня Христова: Този проект е най-значимият, който Община Габрово реализира през втория програмен период
 
Сред  участниците в събитието бяха Оливие Сила, директор на отдел "Инвестиции в транспорта" в Европейската комисия, Кристобал Милан де ла Ластра, началник отдел на Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA), Матю Бертранд, мениджър транспортни инвестиции в Европейска инвестиционна банка, както и инвеститори от водещи европейски компании.