Севлиево онлайн
Севлиево онлайн / Емилия Димитрова

Издателят и главен редактор на „Севлиево онлайн“ Емилия Димитрова получи „Златен ключ“ за най-добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация.

Наградата се присъжда от Фондация Програма Достъп До Информация /ПДИ/ за шестнайста поредна година и за първи път от учредяването му идва в Севлиево.

Отличието за Емилия Димитрова е „за последователно и резултатно използване на процедурите по Закона за достъп до обществена информация, включително защита на правото на информация в съда, за разследване и отразяване на теми от обществен интерес в Севлиево и региона“ в сайта „Севлиево онлайн“ и сайта за регионална разследваща журналистика „За истината“.

Почетни грамоти в същата категория получиха Валя Ахчиева, БНТ „за дългогодишно и целенасочено използване на ЗДОИ за разкриване и потвърждаване на факти за целите на своите разследвания“ и сайтът „Биволъ“ „за създаването и поддържането на „Търсачките на Биволъ“ като инструмент за свободно търсене и засичане на данни в отворен формат от различни държавни източници в полза на прозрачността и отчетността“.

Програма Достъп до Информация връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация по случай Международния ден на правото да знам. Церемонията се проведе в литературен клуб „Перото“ в НДК, София.

Наградите бяха връчени е в шест категории. В Категория „Гражданин, използвал най-активно правото си на информация“ награда „Златен ключ” бе присъдена на адвокат Мария Шаркова от София „за използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в изследователската си работа по анализ на съдебните дела за лекарска грешка и като цяло на ефективността на контролните органи в областта на здравеопазването“.