Eлитният футболен съдия Георги Йорданов откри Ариана Аматьорска Лига
Eлитният футболен съдия Георги Йорданов откри Ариана Аматьорска Лига / Ариана Аматьорска лига

630 любители на футбола се включиха в националния турнир Ариана Аматьорска лига, която стартира за първи път в Габрово. Eлитният футболен съдия Георги Йорданов и зам.-кметът Климент Кунев откриха надпреварата. Реферът призова отборите към феърплей и да се забавляват на терена с магията на футбола.

 

В дебютните за историята на турнира в Габрово мачове „ПАПАЗОВИ ТРАНС” елиминира „Коварните” с 4:1 след дузпи, а „SHKOLATA_UNITED” победи с 6:5 отново след дузпи „Експрес Junior”. 63 тима се впускат в битка за титлата в Габрово. Според организаторите от Ариана Аматьорска лига 2013 надпреварата се очертава да бъде изключително равностойна с оглед записалите се участници.

 

В рамките на състезанието се играят 63 мача, като в неделя ще стане ясен първият в историята на турнира шампион на Габрово. Решителният мач за титлата е в 16.40 часа на стадион "Христо Ботев". Ариана Аматьорска Лига се организира за четвърта поредна година в България. Турнирът се провежда в 13 града на България между април и юли, като това ще бъде най-мащабното издание на надпреварата. Шампионатът през тази година се провежда във формата на директни елиминации. Регионалните победители ще представят своите градове на големия финал през юли.

 

Първенецът сред аматьорските състави ще получи голямата награда – шанс да премери сили срещу професионалния шампион по футбол на България за сезон 2012/2013 – „Лудогорец“. Освен това всички отбори тази година ще имат допълнителна мотивация да достигнат до финала. Организаторите от Ариана ще изпратят аматьорите финалисти на мача за Супер Купата на Европа на 30 август в Прага. Последната специална награда е за най-талантливия млад играч, който ще изкара пробен период при шампионите с надеждата да стане професионален футболист.