Еленко Божков
Еленко Божков / БСП
Сделката за продажбата на ЧЕЗ България ще бъде отменена, прогнозира в Габрово енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), сега Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
 
Еленко Божков заяви, че високата цена на сделката няма как да се плати, ако не се стигне до повишение на цената на тока. Бившият член на ДКЕВР, сега КЕВР, припомни, че през 2006 година ЧЕЗ е трябвало да стане собственик на инфраструктура – трафопостове на Общини или заводи, което не се е случило. Стойността им е около 1 млрд. лв. 670 000 са електромерите, които трябва да бъдат сменени. Всичко това е извън сумата, която трябва да бъде платена за закупуването на ЧЕЗ и фирмата на Гинка Върбакова няма ресурс да намери тези средства.

Сидорова стартира подписката “Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката ЧЕЗ България”
 
Еленко Божков каза, че от 2010 година шефовете на разузнаването и контраразузнаването са писали доклади, което според него означава, че премиерът Бойко Борисов не е в неведение за ситуацията.
 
Тезата на Божков е, че кръгове близки до кабинета са осигурили продажбата на ЧЕЗ на тази, според него, висока цена. Това е станало от една страна чрез хора в самата компания, а от друга чрез намирането на купувач като фирмата на Гинка Върбакова. В България са назначени хора от екипите, работили в Албания, чиито пазар групировката напуска.

Кристина Сидорова и Еленко Божков организират подписка за отмяна сделката за продажбата на ЧЕЗ 

Еленко Божков оцени, че твърде много експертни и политически кръгове вече са против продажбата на дружеството чрез тази сделка. Основен поддръжник е част от управляващото мнозинство.
 
Божков прогнозира, че ако сделката с ЧЕЗ България се реализира това ще доведе до край на третия кабинет на Борисов.