Един път годишно свиквали Великата ложа, новите майстори целували знамето
Един път годишно свиквали Великата ложа, новите майстори целували знамето / http://ethnograph.info/
Един път годишно свиквали Великата ложа, новите майстори целували знамето
66231
Един път годишно свиквали Великата ложа, новите майстори целували знамето
  • Един път годишно свиквали Великата ложа, новите майстори целували знамето

Международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще" започва днес в АЕК "Етър". Това съобщи Ангел Гоев, директор на музея.

Конференцията има за цел да привлече вниманието на широк кръг учени. Ще бъдат изнесени 34 доклада и научни съобщения, които ще излязат в сборник. Археолозите, които изследват занаятите от дълбоката древност, няма да мога да имат значимо присъствие, тъй като все още работят на обектите в страната. На форума ще преобладават изследователи на занаятите от Възраждането.

Директорът на АЕК "Етър" Ангел Гоев ще представи неизследваната още тема за еснафските знамена.

"Занаятчийството се е структурирало в еснафски организации и един от най-важните елементи е знамето. Изработвало се е ръчно от коприна. Слагали се гербът и знаците на организацията. Знамето се вадело един път в годината, когато се свиквала "Великата ложа" и се приемали новите майстори, калфи и чираци. Всичко това е ставало под знамето. Баш майсторът е трябвало да удари по врата новия майстор, който целувал знамето и от този момент ставал пълноправен член на еснафа", споделя част от изследванията, които ще представи днес Ангел Гоев.