Държавен архив-Габрово е на седмо място в страната по брой архивни фондове
Държавен архив-Габрово е на седмо място в страната по брой архивни фондове / Дарик Габрово, архив

 

Около 50 нови дарения са получени през тази година в Държавния териториален архив в Габрово, каза за Дарик директорът на архива Стефка Василева. Според нея едно от най-големите по обем и ценно дарение е 60-годишната история на габровския драматичен театър, дело на дългогодишния театрален работник Генчо Тауков. Уникално е дарението на Вера Христова от Трявна- стихотворение, написано от поета Никола Вапцаров.

Във фонда на държавен архив- Габрово към края на миналата година се съхраняват 2 466 фонда, от които 2 292 са учрежденските, а личните са 142.

"Ние се нареждаме на седмо място в страната по брой архивни фондове и обем на съхраняваните документи. По отношение на личните фондове заемаме 12- то място от общо 27 архива. Това показва, че стоим добре в архивната система", каза още Стефка Василева.

Тя допълни още, че са получени ценни семейни снимки и родословие на фамилиите Хаджистойчеви, Бобчеви и Видинлиеви от началото на ХХ век и на техните потомци. От дряновката Антония Рашкова като дарение са постъпили документите на музикално дружество „Гъдулка".

Те  допълват  историята на културния живот в балканския град  през 30-те и 40 -те години на миналия век. Габровският журналист Петър Цокев е дарил на архива документи за фонд на негово име. То съдържа интересни снимки и писма, авторски материали и лични документи, допълни още Василева. Най-новото дарение през настоящата година са документи, снимки, картини и печатни издания на писателя Кольо Атанасов.