ДХС
ДХС / Анани и Христо и Стефан с баща си във Варна 1945 г.
От 27 март Музеят на хумора и сатирата ще гостува с две от емблематичните си изложби от последните две години в Художествена галерия – Казанлък и Галерия Credo Bonum в София .

В 17:00 часа на 27 март в Художествена галерия – Казанлък, като част от програмата на „Чудомировите празници“‚ ще бъде открита изложбата „Метафори и пропаганда. Вестник „Папагал“ в периода 1939–1953 г.“.

Тя бе част от „Карикатурен десант 2017“ и ще бъде представена в Казанлък до 23 април. Изложбата е визуално изследване на Антон Стайков и представя 40 репродукции на вестник „Папагал“ от периода 1939 – 1953 г., отразяващи съдбата на България в трагичния военен преход между царство и народна република през очите на карикатурата, пропагандата, стереотипите за съседите и великите сили. „Папагал“ е своеобразна „библия за бедните“, която чрез разбираеми, банални метафори показва „театъра“ на военния и следвоенен свят. Автори, които определят стила, са Александър Жендов, Борис Ангелушев, Стоян Венев, Теню Пиндарев, а най-много карикатури рисуват Николай Бонев (преди 1944 г.) и Васил Виденов-Вави (след 1946 г.), които са и главни редактори в двата периода.

ДХС
Папагал

Документалната изложба „Роден в Габрово”, организирана от Музея на хумора и сатирата, Община Габрово и Сдружение "Нашето по-голямо Габрово", представя живота на семейство Явашеви  ̶ Цвета и Владимир и техните трима синове в Габрово. Тя ще бъде открита в Галерия Credo Bonum в София в 18:30 часа 27 март и ще гостува там до 14 април.

Изложбата, която продължи в Музея на хумора и сатирата от 26 октомври 2017 до 28 октомври 2018 е документалният разказ, който представя периода 1935 – 1950 като своеобразна капсула на времето. Разказът за живота на семейство Явашеви, детските игри, първите стъпки на Христо в изкуството, любимите му места и спомени от Габрово се развива на фона на бурното индустриално развитие и историческите обрати, белязали съдбата на града в средата на миналото столетие.