24 май
24 май / Община Дряново

Под лъчите на майското слънце и музикалния съпровод на Младежки духов оркестър с мажоретен състав от Ловеч, премина празничното шествие в Дряново, по случай 24 май. Редиците на Общинска администрация - Дряново, Детска градина "Детелина", Средно училище "Максим Райкович", Професионална гимназия по икономика "Рачо Стоянов", както и на поколения випуски, които днешният празник събра, отдадоха почит на многобройните дейци на словото, науката и културата, които успяват да пренесат националния дух през вековете и са будители на народното съзнание. Своеобразен завършек на празничната програма бе концертът на самодейните колективи при НЧ "Развитие-1869".

 

24 май
Община Дряново

ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА НА ОБЩИНА ДРЯНОВО ИНЖ. МИРОСЛАВ СЕМОВ:

Уважаеми съграждани,
Уважаеми дейци на българската просвета и култура,
Учители, преподаватели, ученици,
Скъпи деца,

Двадесет и четвърти  май е празник на българската идентичност, на нашето самочувствие на древен народ, на народ с мисия и бъдеще. Никой не може да отнеме приноса на светите братя Кирил и Методий. Благодарение на тях и учениците им днес над триста милиона души в целия свят пишат и четат на кирилица. Няма такъв ден, в който сърцата ни така истински да трепват, а духът ни да се въздига в радостно очакване. С „Върви, народе възродени!“ гордо крачат децата ни, устремили се по стъпките на нашите прадеди.

Днес отправяме благодарност и изразяваме признателност към нашите учители, към учителите на нашите деца, на нашите внуци, към онези, които полагат ежедневни грижи, за да се учат те не само на четмо и на писмо, но с отдаденост и себеотрицание изграждат личности – можещи, знаещи, отговорни млади българи за бъдеща България.

На днешния ден благодарим на дейците на читалищното и библиотечното дело, които пазят живо пламъчето на българщината, на дейците на културата и изкуството, които се грижат за духовното израстване и съхранение на Дряново.

На всички Вас, съвременни будители, искам да кажа, че не сте сами в своята кауза. Убеден съм, че една модерна, успяваща и просперираща община се гради и развива, уповавайки се на науката, образованието, изкуството и  културата. За да можем днес и в бъдеще с още по-голяма гордост да пеем „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви!"

Честит Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!

 

24 май
Община Дряново