ДПС няма да подкрепи управление с участието на ултранационалисти и фашисти, заяви Четин Казак
ДПС няма да подкрепи управление с участието на ултранационалисти и фашисти, заяви Четин Казак / DarikNews.bg

Анонсът на управляващите  за промяна в Конституцията е "трябва да направим нещо, за да рапортуваме пред Брюксел". Управляващото мнозинство бърза заради сигналите, че ако няма промени  в съдебната система може да се стигне до спиране на еврофондове.

Това коментира в Габрово Четин Казак, депутат от опозиционната партия ДПС.

„Ние очакваме сериозни аргументи, че предлаганите промени целят да се решат наболелите проблеми, а не да служат като параван за смяна на едни хора с други. За пореден път да се направи опит да се яхне съдебната власт от сегашните управляващи.

Това нещо сме го виждали при управлението на СДС през 1997 - 2001 година. Тогава целия висш ешелон на съдебната власт беше сменен от Иван Костов и бяха назначени близки до управляващите хора. Сега се тръгва по същия път. Има анонс, че тази реформа, която кабинетът предлага, трябва да укрепи мнозинството.

Не може да се очаква от ДПС да подкрепи едно управление с участието на ултранационалисти и фашисти, в лицето на Патриотичен фронт. За съжаление Реформаторският блок също се доближава до тях”, заяви депутатът.

Подозрението на либералната опозиция в парламента е, че се използва заплахата за спиране на еврофондове, за да се сменят един хора с други.

Четин Казак е категоричен:

„Ние искаме или честно да се поставят нещата на масата и да се търсят решения, или всеки да си носи отговорността.

Ние искаме една промяна да доведе до справяне с корупцията и престъпността.

С какво, например, намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет и премахването на тайното гласуване ще допринесат за справяне с тези проблеми?

Нямаме сигурност, че дори тези които инициират реформата в съдебната власт са наясно какво ще правят. Към момента единственото предложение е промяната на Висшия съдебен съвет.

Почти една година мина от управлението на този кабинет, а министерство на правосъдието не е предложило вариант за електронно правосъдие. Имаше готов проект за закон от миналия кабинет. Къде са идеите и предложенията на това министерство? Няма такива!”

Четин Казак отново заяви, че ДПС има решимост да отиде по темата „КТБ” докрай.

„Нашата теза е да се разкрие цялата истина. Да се извадят всички имена на хората, които са се възползвали от префернциални условия. Така ще се види кои са изградили „пирамидата КТБ”, смятат от ДПС.

Депутатът Четин Казак заяви, че досега „се пуска  на час по лъжичка”, когато става въпрос за информация, свързана с банката.

Авторитетна чужда компания да бъде наета да разследва къде са изтекли парите на КТБ, настояват от ДПС.

„Това състояние благоприятства да се раздухват митовете за връзката между КТБ и ДПС”, коментира Четин Казак.

На предстоящите местни избори  ДПС ще съобразява поведението си с характерните особености на всеки регион. За Габрово, Дряново и Трявна партията има амбицията да влезе с поне по един съветник в местните парламенти.

В Севлиево, където движението е част от управлението, ще се търси по-голяма тежест на новата група съветници, ново участие в екипа на бъдещия кмет и запазване на кметските места в селата от общината.