Добра оценка на учението за справяне при бедствия и аварии
Добра оценка на учението за справяне при бедствия и аварии / Дарик Габрово

Много добра оценка на действията на екипите по време на Областното учение за действия при бедствия и аварии даде директорът на Главна дирекция "Национална служба Гражданска защита" Стефко Бурджиев. Целта на учението беше да се установи готовността за справяне на Областния и Общинските щабове за координация на спасителни и неотложни аварийно - възстановителни работи. Въпреки положителната оценка, Бурджиев отбеляза някои грешки от работата на щаба за координация, както и при взаимодействието на отделните звена на самото учение. Екипите е трябвало да бъдат много добре инструктирани за безопасност, освен това не е било определено и точното място на наблюдаващите, тъй като рискове в такава ситуация има за всички.

Ежегодно във всички области се провеждат учения като тематиката е различна, каза още Бурджиев.  Целта е да се хармонизира взаимодействието на управленските структури на институциите, както и да се синхронизира работата на действащите екипи.

Във връзка с въпрос на Дарик за достъпа на медиите до информация в случаи на бедствия или аварии, Бурджиев отговори, че това трябва да става на централно ниво. Всеки началник на Областен или Общински щаб трябва да определи човек, който да дава информация и обикновено това са отговарящите за връзки с обществеността.