Днес посрещаме Нова година
Днес посрещаме Нова година / netinfo


Община Габрово организира посрещане на открито на Нова година. В 22 часаднес на площад Възраждане ще започне празничната програма. В инициативите е предвидена дискотека пред сградата на Общината.

Илюминации, лазерно шоу и червено вино за всички присъстващи са част от изненадите на Общинската администрация. Духов оркестър “Габрово” ще свири в новогодишната нощ, за да се извие най-дългото хоро в областта.

Това е може би най-универсалният празник в света. Не всички го празнуват на 31 декември срещу 1 януари, но всички култури, който измерват времето си с някакъв календар, имат Нова година. Интересно е, че на света му е трябвало доста време, за да осъзнае, че на 1 януари е най-подходящата дата за началото на Новата година.

През 16 век, начело с Венеция, европейските държави започват да празнуват Нова година на 1 януари. Постепенно всички държави използващи Грегорианския календар, приемат тази дата за начало на всяка нова година. Освен, че е най-широко разпространен, този празник е и сред най-старите в човешката история.

Първите сведения за подобен празник датират от преди 4000години. Тогава във Вавилон празнували Нова година, щом видели новата луна т.е. първата и видима част в началото на пролетта.