ДГС Габрово стана част от Електронната информационна система за проследяване на реализираната дървесина
ДГС Габрово стана част от Електронната информационна система за проследяване на реализираната дървесина / ДГС Габрово

Държавно горско стопанство Габрово първо от поделенията на Северноцентрално държавно предприятие - ДП  Габрово започна да работи по пилотен проект за изграждане на Електронна информационна система за логистика и проследяване на реализираната дървесина, съобщи директорът на стопанството инж.Тони Тодорова. Това става чрез  поставяне върху дървесината на пластмасови пластини с идентификационни номера и издаването на електронен  превозен билет.

Преди транспортирането от временен склад, на всеки труп от строителна дървесина вече се поставя пластина, на която е обозначена абревиатурата на СЦДП и уникален пореден номер. На дървата за огрев и на технологичната дървесина за преработка пластината се поставя на всеки 1 пр.куб.м.

ДГС Габрово стана част от Електронната информационна система за проследяване на реализираната дървесина
netinfo

При натоварване на превозното средство, служител на стопанството регистрира в електронната информационна система превозния билет, в който е описано от коя местност, подотдел и временен склад е транспортираната дървесина, количеството и вида на дървесината, времето на издаване, името на фирмата, която транспортира, номера на колата, името на шофьора, както и кой е издал билета.

Посредством терминал и мобилен телефон, свързани чрез общ софтуер, информацията отива в сървъра на горското стопанство и контролните институции. Така при спиране на МПС-то, законността на превозваната дървесина може да бъде проверена в реално време от контролните органи и да се проследи транспортирането на дървесината от мястото на отсичане до влизането й в склада или предприятието за преработка.

Достъп до системата имат представители на Министерство на земеделието и храните, на Изпълнителната агенция по горите, СЦДП и ДГС Габрово.

Очаква се до есента Електронната информационна система да се внедри във всичките 17 териториални поделения на Северноцентрално държавно предприятие - ДП Габрово. На следващ етап ще бъдат обхванати и собствениците на гори в недържавни горски територии, което ще гарантира пълна проследяемост на законността на добития дървен материал.

Въвеждането на Електронната система за проследяване на реализираната дървесина е важна част от комплекса от спешни мерки, които Държавата взема за предотвратяване на нарушенията и ограничаване на незаконните дейности в горите.