Децата от 6 до 8 години имат шанс да запазят зъбите си от поражения
Децата от 6 до 8 години имат шанс да запазят зъбите си от поражения / Dariknews.bg
Децата от 6 до 8 години имат шанс да запазят зъбите си от поражения
66818
Децата от 6 до 8 години имат шанс да запазят зъбите си от поражения
  • Децата от 6 до 8 години имат шанс да запазят зъбите си от поражения

От 1 октомври започва кампанията за поставяне на силанти на децата от 6 до 8 години. Доктор Румяна Баева, координатор на Националната програма за Габровска област, уточни, че Силантите са специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателната повърхност на зъба. Поставя се върху горните и долни шести зъби на детето.  Поставянето става бързо и е безболезнено, но се извършва само със съгласието на родителя. Поставеният слой може да престои до 4 години. Кампанията продължава до края на ноември, поставянето на силанти е обезпечено финансово от здравното министерство.

Програмата стартира през 2010 година, като направеното още тогава проучване показва недвусмислено, че има необходимост от силанизиране на децата на възраст от 5 до 9 години.

Поставянето на силанти може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени по Националната програма. За областта те са седем. Координатор е д-р Румяна Баева. В Община Габрово работят още д-р Никола Тотев, д-р Теодосий Басарков, д-р Велислава Попова. В Трявна по програмата работи д-р Галя Бъчварова, в Севлиево - д-р Росица Атанасова, а в Дряново - д-р Светлана Йорданова.

Силанизирането е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания на деца от 0 до 18 години.

"Счита се, че след деветата си година децата нямат нужда от тази процедура, тъй като има минерализация, която не позволява вредни прониквания и разрушаване на зъба на детето", каза д-р Баева. Стана ясно, че тази година ще се използва силант, който е с по-добри показатели.

Родителите не са добре информирани за необходимостта от поставяне на силанти, Зъболекарите, обаче, провеждат разяснителна кампания по време на родителски срещи в училищата.

708 деца са силанизирани в Габровска област за 2011 година, когато започва първата кампания. 348 са малките габровчета, преминали през процедурата, 37 са децата от Дряново, 101 от Трявна. В Севлиево, където получава пряката помощ на Общината, мпанията има голям успех. 222 деца са обхванати, сочат резултатите.