Дадоха ход на делото за убийството на Лилян Александров
Дадоха ход на делото за убийството на Лилян Александров / Дарик Габрово

Габровски окръжен съд даде днес ход на делото срещу 46 годишния Милен И. обвинен в предумишленото убийство на треньора по спортна акробатика Лилян Александров. Съдебното заседание започна с около половин час по-късно заради закъснение на съдебен заседател. Впоследствие бе дадена възможност за 10 мин. лична среща на адвоката на подсъдимия с неговия подзащитен.

 Съдебният състав конституира като частни обвинители и граждански ищци, след тяхна молба, съпругата и синовете на убития Лилян Александров. Магистратите приеха за съвместно разглеждане в процеса предявения граждански иск от тримата за причинени неимуществени щети в размер на 150 000 лв. за всеки един, заедно с лихвата от датата на убийството.

Част от призованите за деня 15 свидетели не се явиха, а съпругата на обвиняемия се възползва от правото си и отказа да дава показания. Според обвинителния акт подсъдимият се е подготвял предварително за престъплението, инициирал е конфликтни ситуации с Лилян Александров заради ползването на спортната база и сина си, тъй като е смятал, че Александров го пренебрегва като спортист.

В залата бе разпитана и съпругата на Лилян - Анна, която първа откри тялото. Тя потвърди  за съществуващ конфликт. Показания даде и свидетелка на престъплението, оказала се "очи в очи" с убиеца. По думите й престъпникът е бил облечен с тъмни панталони, тъмно яке с много дълги ръкави, шапка и е имал тъмна коса.

Това, което направи впечатление на присъстващите журналисти, бе че един от най-активните при задаването на допълнитиелни и уточняващи въпроси към свидетелите в съдебната зала бе самият подсъдим. На този етап никоя от страните в процеса не пожела да коментира очакванията си от него. Заседанието продължава и утре. 

Убийството бе извършено на 21 март, миналата година, около 20 часа, пред дома на 56-годишния треньор. Няколко часа след това бяха заловени  Милен И.  и неговият син. На 25 март Габровски окръжен съд остави бащата в ареста, но освободи момчето.

 Пет куршума 9 по 18 мм за "Макаров", изстреляни от упор, са пронизали тялото на треньора. Експертите предполагат, че е стреляно с преработен газов пистолет "Иж". Оръжието така и не беше открито.