Цветомир Михов: Трябва да се променят правилата за таксиметровите превози
Цветомир Михов: Трябва да се променят правилата за таксиметровите превози / Нова телевизия

"Имаме воля да променим Закона за автомобилните превози в частта, касаеща таксиметровия транспорт".

Това заяви в студиото на Нова телевизия народният представител Цветомир Михов във връзка с журналистически разследвания за некоректно отношение на таксиметрови водачи спрямо клиентите и необосновано високи суми за услугата.

Според него разковничето на проблема е в член 24 от Закона за автомобилните превози, който не урежда взаимоотношенията между превозвач и водач. По думите му повечето водачи на таксита нямат трудови договори с фирмите, които притежават лиценз за таксиметрова дейност, а договори за наем на автомобила или договор за представителство.

Така при нарушения от тяхна страна не може да бъде отнет лиценза на фирмата, защото не тя е нарушител. Михов даде пример с Габрово, където от 242-ма таксиметрови водачи само 8 имат трудови договори. Останалите са самоосигуряващи се и не могат да бъдат контролирани от фирмата превозвач, чийто автомобили ползват.

„Така фирма с 88 таксита се оказва, че е платила данъци в размер на едва 40 лева“, уточни Михов. Според него не бива да се слагат под общ знаменател всички превозвачи и всички водачи, но е факт, че има недобросъвестни.

По думите му законовата промяна е наложителна, за да се защитят гражданите и интересите им, и да се премахнат предпоставките за злоупотреби с тях, дори това да е с цената на заплахи от страна на таксиметрови водачи за стачни действия и блокиране на Народното събрание.