Център по превенция се откри в кв. Балабанца в Севлиево
Център по превенция се откри в кв. Балабанца в Севлиево / netinfo

Гражданско-обществен център по превенция бе открит в кв. Балабанца в Севлиево. Проектът се реализира по инициатива на РПУ и Община Севлиево и е първият център, изграден извън столицата. Идеята за създаването му възниква след участието на служители от РПУ-Севлиево в семинар на тема "Интеграция на ромите в обществото".

Основните дейности, които ще бъдат осъществявани в рамките на проекта са поддържане на постоянна полицейска приемна, в която един ден седмично ще работят инспектор Детска педагогическа стая, инспектор “Криминална полиция”, РСПБЗН, служител на Пътна полиция.

В залата за срещи ще бъдат провеждани семинари и лекции по опазване на обществения ред, борбата с престъпността, правата и задълженията на българските граждани. Съвместно с отдела за закрила на детето ще бъдат извършвани проверки и оценка на предоставяните услуги за деца и семейства от квартала, като особено внимание ще бъде отделяно на деца в риск от общността.

Съвместно със специалисти от Община Севлиево ще се предоставя и правна консултация на хората от квартала, ще се осъществява активна работа по създаването на навици и умения за опазване и поддържане на чиста околна среда. Обществения център разполага с богат информационен фонд по проблемите на домашното насилие, детската агресия, употребата на наркотични вещества и др.