Българските турци все още се страхуват от повторение на Възродителния процес
Българските турци все още се страхуват от повторение на Възродителния процес / DarikNews.bg, архив
Българските турци все още се страхуват от повторение на Възродителния процес
80024
Българските турци все още се страхуват от повторение на Възродителния процес
  • Българските турци все още се страхуват от повторение на Възродителния процес

Българските турци, особено тези които са преживели Възродителния процес, все още се страхуват от повторение на събитията след 1984 година, сочи докторантско проучване, проведено от 2012 година насам.

Резултатите представи в Габрово доц. д-р Владимир Тепавичаров, ръководител на катедра "Етнология" в Софийския университет.

По думите му през този период са направени 25 интервюта сред представители на турската общност у нас в различни краища на страната.

Страхът идва от наличието на политически субекти, какъвто е Атака, които не осъждат Възродителния процес. Това кара българските турци да се страхуват от повторението му, става ясно от думите на доц. Тепавичаров.

По отношение на социалистическия период от развитието на България има двойнственост сред турската общност. Нейните представители, освен че се страхуват заради събитията от 80-те години, са съгласни, че това е времето, когато не е имало безработица и социални проблеми.

Резултат от тези две неща е политическата активност на българските турци, а ДПС е политическия субект, който тази общност припознава като свой представител.

"Когато питаме български турци и мюсюлмани защо гласуват за Доган, те казват, че той никога няма да посегне да променя техните имена и идентичност. Страхът от антитурски настроените партии и те смятат, че ДПС ще ги защити", коментира Владимир Тепавичаров.

Той заяви, че попадналите в анкетите смятат, че ДПС  грижи за социално-икономическите придобивки на хората в селищата, които гласуват за тя.

"Според нас гласуването за ДПС основно е от страха да не се повтори ситуацията след 1984 година", каза в заключение ученият.