Благодатният огън, символ на Възкресението, се запали в Йерусалим
Благодатният огън, символ на Възкресението, се запали в Йерусалим / Reuters

Благодатният огън, който ще символизира в полунощ Възкресение Христово, се запали в присъствието на десетки хиляди вярващи в храма на Божи гроб в Стария град на Йерусалим, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Този хилядолетен ритуал е символ на вечността, мира и на новото начало. Благодатният огън се появява всяка година в параклиса на Гроба господен на Велика православна събота, а първото споменаване за това чудо на християнството датира от втори век след Христа. Самата церемония датира поне от четвърти век след Христа.

Ритуалът включва загасване на всички свещи и кандила в храма и запечатване на вратата му още в петък вечерта.

На Велика събота патриархът на Йерусалимската православна църква Теофил Трети влезе сам в параклиса на Божи гроб, за да се помоли. Преди да влезе там той беше проверен според традицията от израелски полицаи дали не крие в дрехите си кибрит или огниво.

Накрая патриархът излезе от параклиса с горяща свещ и това предизвиква ликуващите възгласи на богомолците: "Аксиос" ("Достоен е"). После вярващите започнаха да палят свещите си от огъня, отбелязва БТА.

По-традиция след това Благодатният огън се пренася от процесия във Витлеем, на Западния бряг - родният град на Исус Христос. Частици от Благодатния огън ще бъдат транспортирани със самолет в православните държави.

Твърди се, че Благодатният огън има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Подробностите за източника на този огън са дълбоко пазена тайна.

Церемонията по запалването на Благодатния огън премина отново при засилени мерки за сигурност, но спокойно за разлика от минали години, когато тя беше опорочавана от сблъсъци между богомолци от различни религиозни общности в храма, отбелязва Франс прес.

Според израелското държавно радио тази година по-малко хора дойдоха да видят запалването на Благодатния огън за разлика от миналата година, допълва Франс прес.