Пожари
Пожари / РДПБЗН-Габрово

В разгара на пожароопасния сезон, СЦДП припомня, че седем от осемте сериозни пожара на територията на предприятието през тази година са причинени от човешка дейност - опожаряване на стърнища и пасища, и хвърляне на неизгасена цигара.

Именно почистването на пасища и ниви чрез изгаряне е сред най-честите причини за възникването на горски пожари, показва статистиката на СЦДП и от предходните години.

Ръководството на Северноцентралното държавно предприятие напомня, че е в сила абсолютна законова забрана за палене на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи. Възникналият в сухи треви огън лесно може да обхване намиращи се в съседство горски масиви, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки.

Не бива да се пали огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара. Дори и в тихо време, да не се пали огън в гората, освен на специално обезопасените и обозначени места. Да не се изхвърлят неизгасени кибритени клечки и фасове. Моторните превозни средства, които навлизат в горите задължително трябва да са технически изправни.

Противопожарни депа има във всеки горскостопански участък на територията на седемнадесетте горски и ловни стопанства към СЦДП. Те са оборудвани съгласно специална наредба, като след регулярни проверки, при необходимост се дооборудват. Във всяко депо се държат в готовност запаси с вода и моторни помпи с двеста метров шланг и струйник, кофи, съдове с питейна вода, лопати, брадви, кирки, тупалки, фенери, радиостанции.

С четири специализирани високопроходими автомобили за патрулиране и първоначална атака на горските пожари разполага още предприятието, стопанисващо държавните горски територии в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград. По един такъв автомобил се намира в ДГС Болярка, ДГС Горна Оряховица, ДГС Бяла и ДЛС Сеслав. При необходимост противопожарните коли се предислоцират за участие в гасене на възникнал пожар на територията на предприятието. Освен специализираните автомобили, при първоначална атака на горски пожари вземат участие и превозните средства с висока проходимост, използвани за изпълнение на горскостопанските задачи.