Андрей Новаков участва в откриването на Европейската седмица на регионите и градовете
Андрей Новаков участва в откриването на Европейската седмица на регионите и градовете / Информационен център Андрей Новаков, Габрово

Евродепутатът Андрей Новаков участва в откриването на Европейската седмица на регионите и градовете, заедно с комисаря по регионално развитие Корина Крецу. По време на събитието, което се проведе днес в Брюксел, участие взеха и комисарят по наука и иновации Карлос Моедас и председателят на Европейския комитет на регионите Марку Маркула .

"Днес повече от всякога  Европа е на регионите и един от начините всяко инвестирано евро да достига до повече граждани е чрез намаляване на бюрокрацията" изтъкна Новаков в обръщението си.

Той допълни, че ЕС разполага с правилните инструменти -  Хоризонт 2020, Механизъм за свързаност в Европа и програма COSME, за да осигури устойчив ръст и балансирано регионално развитие. При откриването на  4-дневния форум, организиран от Генерална дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия, комисарите поставиха акцент върху подобряването на връзката между местните власти и европейските институции, умната специализация на градовете и работата в синергия между отделните фондове и инструменти на Съюза.

Форумът се провежда за тринадесета поредна година и на него присъстват над 6000 участници и 600 панелисти.