Андрей Новаков участва в международна конференция за развитие на железопътния транспорт в Европа
Андрей Новаков участва в международна конференция за развитие на железопътния транспорт в Европа / Андрей Новаков, личен архив

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков взе участие в двудневната международна конференция на тема „Реализиране на европейската железопътна стратегия в Югоизточна Европа“.

Събитието бе открито от зам.-министъра на транспорта Антон Гинев, а акцента в участието на Новаков бе ролята на европейските структурни фондове в развитието на железопътната мрежа в страната.

По време на своята презентация Андрей Новаков подчерта, че освен традиционните инструменти и фондове на кохезионната политика на ЕС, планът „Юнкер“ и Европейският фонд за стратегически инвестиции имат потенциал значително да улеснят развитието и модернизацията на ЖП транспорта в Европа.

"Планът „Юнкер“ и ЕФСИ са алтернативна възможност за финансиране на високорискови проекти с много висока добавена стойност. Транспортната инфраструктура е един от приоритетите на плана и България трябва да се възползва."

Той допълни, че именно това е причината едни от проектите, сочени за пример за финансиране по плана „Юнкер“ да са от транспортния сектор.

Андрей Новаков участва в международна конференция за развитие на железопътния транспорт в Европа
netinfo

Сред участниците и презентаторите на конференцията бяха генералният директор на RASTIA проф. Никола Дурчев, генералният директор на UNIFE Фелипе Ситроен както и представители на Българската академия на науките, UNIFE, RASTIA, МТИТС, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, „Форум за балкански транспорт и инфраструктура“ ФБТИ и др. Форумът се организира от Министерство на транспорта, ИТ и съобщенията и RASTIA (Railway Automation Signalling Telecommunication and Industry Association).