23 млн. лв. за пречиствателната станция за отпадъчни води
23 млн. лв. за пречиствателната станция за отпадъчни води / Община Габрово

Започва реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води. С 23 млн. лв. по програма „Околна среда” Община Габрово ще подобри състоянието на амортизираното съоръжение.

Церемония по случай началото на строителните дейности по реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води ще се състои в петък, 14 юни 2013 г. Обектът е в рамките на проекта за воден цикъл на град Габрово, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.”

Строителният  договор бе подписан на 27 юли 2012 г. Дейностите по реконструкция ще бъдат извършени от Обединение „ГБС-Биогест-Габрово”, състоящо се от софийските дружества „Главболгарстрой“ АД, „Бора“ ЕООД, немското „Биогест Интернационал“ ООД и подизпълнител габровското акционерно дружество „Димас”. С приключване на фазата на проектиране и издаване на разрешително за строеж обединението започва строително-монтажните работи на терен.

Предстоящото  изпълнение ще модернизира мащабното  съоръжение, което е въведено в експлоатация преди близо трийсет години при други нормативни изисквания към качеството на пречистените води. Освен ремонта на съществуващите конструкции се предвижда въвеждане на съвременни технологии по пътя на водата и утайките, както и доставка на модерни механични и електрически съоръжения за оптимално подобряване на технологичния процес.

Реконструираната пречиствателна станция ще има хидравличен капацитет 14 860 кубически метра на ден и капацитет на биологично пречистване 99 780 еквивалент жители с отстраняване на елементите азот и фосфор. През следващата година и половина Община Габрово ще инвестира в един от основните елементи на ВиК системата на града, с оглед прилагане на съвременните инженерни практики и поетите от държавата ангажименти за екологосъобразно управление на ресурсите в сектор води.

Първата копка е насрочена за 10:00 часа на терена на пречиствателната станция в Северна индустриална зона.