Калинка Вълчева
Калинка Вълчева / netinfo
Знаменитата добруджанска народна певица Калинка Вълчева ще бъде удостоена с почетен знак „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен, грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.
 
Предложението за удостояването й с наградата е на Инициативен комитет по повод нейната 75-годишнина и 55 години творчески път.  
 
Певицата ще получи високото отличие на Министерството на културата на тържествен концерт, който ще се състои днес от 18 часа в Концертната зала на Младежки център „Захари Стоянов“ в Добрич. В него участие ще вземат Калинка Вълчева, ПФА „Добруджа“, Донко Марков, Петър Петров, ДФТА „Калинка Вълчева“, Тервел и оркестърът на Данчо Радулов. Събитието се провежда със съдействието на народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев. 

Калинка Вълчева предложена за почетен гражданин на Добрич

Калинка Вълчева е родена на 18 октомври 1942 г. в село Сърнец, Тервелско. Началото на кариерата си започва като певица в Ансамбъл за народни песни и танци в град Тервел. През 1960 г. взема участие на Първия добруджански събор, на който печели първа награда. Четири години по-късно печели златен медал на Втория републикански фестивал на художествената самодейност в град София с песента „Посъбра Стоян дружина“. По-късно е приета за солистка в Ансамбъла за народни песни към Българското национално радио.

В продължение на 23 години е солистка на хор „Мистерията на българските гласове“. Калинка Вълчева е носител на множество международни награди и отличия, сред които златен медал на Световен фестивал за младежта и студентите през 1968 година в София и първа награда на международен фолклорен фестивал в Тунис през 1969 г.
 
15 години живее в Ковънтри, Англия, омъжена за англичанина Мартин Дженкинс, който е музикален продуцент и изпълнител на мандолина, виола и флейта. Заедно с него и други британски фолклорни ансамбли е изнасяла концерти с добруджанска народна музика. По-късно със съпруга си заживява в Добрич. През май 2011 г. Мартин Дженкинс умира, а Калинка Вълчева продължава да живее в Добрич, преподава народно пеене, участва в тържества и празници, пее самостоятелно и с оркестър „Бисери“, с които има много записани песни.

През май 2001 г. е обявена за почетен гражданин на град Тервел. През август 2015 г. Калинка Вълчева е предложена за почетен гражданин на Добрич. На 30 ноември 2015 г. Калинка Вълчева получава статуетка и плакет в приз „Глас на годината“ на Годишните фолклорни награди. Плакетът е посветен на 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова. Избрана е от любителите и професионалистите във фолклора чрез гласуване на сайта на престижните награди.